Nawóz dla warzywnictwa VitaFer EXTRA Ca

Kategoria: Zawiesinowe

vitafer extra

Mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania wapnia, azotu i magnezu​

Zawiera: 14,00% N + 2,80% MgO + 21,00% CaO + mikroelementy + adiuwanty + EPIN

Gęstość: 1,40 kg/l

pH: 6,0-7,0

 

Ulotka

 

Opakowania: 

  • butelka 1L
  • kanistry 5, 10, 20L
  • beczka 200L
  • paletopojemnik 1000L

Istnieje również możliwość zamówienia tego nawozu w 200l beczce oraz 1000l paletopojemniku.

 

beczka

Charakterystyka nawozu

VitaFer® EXTRA Ca jest nawozem o wysokim stężeniu wapnia z dodatkiem magnezu, azotu i mikroelementów. Nadaje się do zapobiegawczego stosowania, ale także do bezpiecznego i szybkiego uzupełniania niedoborów w momencie objawienia się deficytu. Dodatkowo wzbogacony jest o wysokiej jakości adiuwanty, które poprawiają właściwości cieczy roboczej.

VitaFer® EXTRA Ca polecany jest dla upraw sadowniczych i warzywniczych. Podnosi ich odporność na warunki stresowe oraz patogeny, zapewnia prawidłowy rozwój i polepsza ich zdolności przechowalnicze, co przekłada się na zdrowe plony o wysokiej wartości handlowej.

Działanie nawozu

  • Skutecznie chroni przed wieloma chorobami, które spowodowane są deficytem wapnia u roślin, który jest istotnym czynnikiem wpływającym na poziom ich odporności,
  • Zapewnia roślinom optymalne zaopatrzenie w niezbędne do prawidłowego rozwoju składniki, co wpływa na wzrost wartości handlowej plonów (większe plony, lepszy smak, ładniejszy kolor, większa jędrność), dodatkowo poprawia ich właściwości przechowalnicze,
  • Zastosowany w momencie zauważenia choroby wpływa na minimalizacje strat w plonach oraz wspomaga proces regeneracji roślin,
  • Stymuluje rozwój systemu korzeniowego i zwiększa absorpcję składników odżywczych z gleby.
  • Zaopatruje rośliny w wapń i inne ważne składniki w okresie, kiedy naturalne pobieranie ich przez system korzeniowy jest zakłócone np. przez niekorzystne warunki atmosferyczne.

 

Dawki i terminy stosowania

Uprawa

Liczba zabiegów

Dawka (l/ha)

Terminy zabiegów

Brzoskwinie

3-4

3 – 6

w okresie wzrostu zawiązków i owoców (BBCH 69-89)

Drzewa pestkowe

3-4

3 – 6

w okresie wzrostu zawiązków i owoców (BBCH 69-89)

Drzewa ziarnkowe

2-4

2 – 5

w okresie wzrostu zawiązków i owoców (BBCH 69-89)

Inne warzywa w
uprawach polowych

2-3

4 – 5

 

podczas całej wegetacji

Pomidory, papryka,
ogórki

2-3

4 – 5

(0,2% pod osłonami)

od zawiązywania owoców (BBCH 41-51)

Sałata, cykoria

2-3

4 – 5

14-21 dni po wysadzeniu (BBCH 15-17)

Truskawki

2-3

3 – 6

(max 3,1% roztwór)

od zawiązywania owoców (BBCH 67-89)

Warzywa kapustne

2-3

4 – 5

od początku zawiązywania główek (BBCH 19-41)

Uwaga: Nawóz nie może być mieszany z nawozami fosforanowymi.

 

Skład

MAKROELEMENTY

% wag.

% obj.

Azot (N) całkowity, w tym

10,00

14,00

Azot azotanowy (NO3)

9,00

12,60

Azot amonowy (NH4)

1,00

1,40

Magnez (MgO)

2,00

2,80

Wapń (CaO)

15,00

21,00

MIKROELEMENTY

% wag.

% obj.

Bor (B)

0,055

0,077

Miedź (Cu)

0,045

0,063

Żelazo (Fe)

0,055

0,077

Mangan (Mn)

0,100

0,140

Molibden (Mo)

0,010

0,014

Cynk (Zn)

0,025

0,035

Mikroelementy chelatowane EDTA oraz całkowicie rozpuszczalne w wodzie.

 

VitaFer sp. z o.o. sp. k.

Aleja Krakowska 19, 05-555 Tarczyn

+48 730 788 188 | Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Polityka prywatności    OWS