Mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania wapnia, azotu i magnezu
Zawiera: 14,00% N + 2,80% MgO + 21,00% CaO + mikroelementy + adiuwanty + EPIN
Gęstość: 1,40 kg/l
pH: 6,0-7,0
Opakowania:
- butelka 1L
- kanistry 5, 10, 20L
- beczka 200L
- paletopojemnik 1000L
Istnieje również możliwość zamówienia tego nawozu w 200l beczce oraz 1000l paletopojemniku.
Charakterystyka nawozu
VitaFer® EXTRA Ca jest nawozem o wysokim stężeniu wapnia z dodatkiem magnezu, azotu i mikroelementów. Nadaje się do zapobiegawczego stosowania, ale także do bezpiecznego i szybkiego uzupełniania niedoborów w momencie objawienia się deficytu. Dodatkowo wzbogacony jest o wysokiej jakości adiuwanty, które poprawiają właściwości cieczy roboczej.
VitaFer® EXTRA Ca polecany jest dla upraw sadowniczych i warzywniczych. Podnosi ich odporność na warunki stresowe oraz patogeny, zapewnia prawidłowy rozwój i polepsza ich zdolności przechowalnicze, co przekłada się na zdrowe plony o wysokiej wartości handlowej.
Działanie nawozu
- Skutecznie chroni przed wieloma chorobami, które spowodowane są deficytem wapnia u roślin, który jest istotnym czynnikiem wpływającym na poziom ich odporności,
- Zapewnia roślinom optymalne zaopatrzenie w niezbędne do prawidłowego rozwoju składniki, co wpływa na wzrost wartości handlowej plonów (większe plony, lepszy smak, ładniejszy kolor, większa jędrność), dodatkowo poprawia ich właściwości przechowalnicze,
- Zastosowany w momencie zauważenia choroby wpływa na minimalizacje strat w plonach oraz wspomaga proces regeneracji roślin,
- Stymuluje rozwój systemu korzeniowego i zwiększa absorpcję składników odżywczych z gleby.
- Zaopatruje rośliny w wapń i inne ważne składniki w okresie, kiedy naturalne pobieranie ich przez system korzeniowy jest zakłócone np. przez niekorzystne warunki atmosferyczne.
Dawki i terminy stosowania
Uprawa |
Liczba zabiegów |
Dawka (l/ha) |
Terminy zabiegów |
---|---|---|---|
Brzoskwinie |
3-4 |
3 – 6 |
w okresie wzrostu zawiązków i owoców (BBCH 69-89) |
Drzewa pestkowe |
3-4 |
3 – 6 |
w okresie wzrostu zawiązków i owoców (BBCH 69-89) |
Drzewa ziarnkowe |
2-4 |
2 – 5 |
w okresie wzrostu zawiązków i owoców (BBCH 69-89) |
Inne warzywa w |
2-3 |
4 – 5
|
podczas całej wegetacji |
Pomidory, papryka, |
2-3 |
4 – 5 (0,2% pod osłonami) |
od zawiązywania owoców (BBCH 41-51) |
Sałata, cykoria |
2-3 |
4 – 5 |
14-21 dni po wysadzeniu (BBCH 15-17) |
Truskawki |
2-3 |
3 – 6 (max 3,1% roztwór) |
od zawiązywania owoców (BBCH 67-89) |
Warzywa kapustne |
2-3 |
4 – 5 |
od początku zawiązywania główek (BBCH 19-41) |
Uwaga: Nawóz nie może być mieszany z nawozami fosforanowymi.
Skład
MAKROELEMENTY |
% wag. |
% obj. |
---|---|---|
Azot (N) całkowity, w tym |
10,00 |
14,00 |
Azot azotanowy (NO3) |
9,00 |
12,60 |
Azot amonowy (NH4) |
1,00 |
1,40 |
Magnez (MgO) |
2,00 |
2,80 |
Wapń (CaO) |
15,00 |
21,00 |
MIKROELEMENTY |
% wag. |
% obj. |
Bor (B) |
0,055 |
0,077 |
Miedź (Cu) |
0,045 |
0,063 |
Żelazo (Fe) |
0,055 |
0,077 |
Mangan (Mn) |
0,100 |
0,140 |
Molibden (Mo) |
0,010 |
0,014 |
Cynk (Zn) |
0,025 |
0,035 |
Mikroelementy chelatowane EDTA oraz całkowicie rozpuszczalne w wodzie.