Nawóz dla warzywnictwa VitaFer Si

Kategoria: Roztworowe

vitafer si

Mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania krzemu

Zawiera: 25,6% SiO2 + 3,84% N + 15,36 K2O + adiuwanty + EPIN

Gęstość: 1,28 kg/l

pH: 11

Opakowania: 

  • butelka 1L
  • kanistry 5, 10, 20L
  • beczka 200L
  • paletopojemnik 1000L

Istnieje również możliwość zamówienia tego nawozu w 200l beczce oraz 1000l paletopojemniku.

 

beczka

Charakterystyka nawozu

VitaFer® Si jest silnie stężonym nawozem krzemowym z dodatkiem magnezu, miedzi i cynku. Nadaje się do zapobiegawczego stosowania, ale także interwencyjnie, w momencie objawienia się deficytu.

VitaFer® Si stymuluje system immunologiczny (wpływa na wzrost odporności na choroby, szkodniki i inne patogeny) i prawidłowy rozwój roślin. Tworzy na powierzchni ścian komórkowych "ochronny filtr", wzmacniając je i hamując przedostawanie się szkodliwych bakterii. Dodatkowo zapobiega wyparowywaniu wody z roślin, poprawia wydajność procesu fotosyntezy i pobierania składników z gleby. W efekcie, plony maja wyższa jakość, są zdrowsze, większe, polepszają się ich właściwości przechowalnicze, co wpływa na wzrost ich wartości handlowej.

Produkt jest przyjazny dla środowiska i ulega pełnej biodegradacji.

Działanie nawozu

  • Nawóz zaopatruje rośliny w krzem, który wpływa na poprawę systemu immunologicznego roślin (wyższa odporność na choroby, szkodniki i inne patogeny),
  • Poprawia odporność roślin na warunki stresowe (m.in. susze, nawałnice, przymrozki),
  • Tworzy "ochronny filtr" na powierzchni ścian komórkowych, hamując przedostawanie się szkodliwych bakterii,
  • Zapobiega wyparowywaniu wody z roślin, poprawia wydajność procesu fotosyntezy i pobierania składników z gleby,
  • Zwiększa przeżywalność roślin po zimowaniu i podnosi ich tolerancję na stresy fizjologiczne,
  • Poprawia gospodarkę wodną u roślin, co wpływa na poprawę ich systemu odpornościowego i stymuluje rozwój systemu korzeniowego, co wpływa na wzrost absorpcji składników z gleby,
  • Nawóz zapewnia prawidłowy rozwój roślin i polepsza ich zdolności przechowalnicze, co przekłada się na zdrowe plony o wysokiej wartości handlowej.

 

Dawki i terminy stosowania

Uprawa

Dawka (l/ha)

Terminy zabiegów

Zboża ozime

0,5-1,0

1 - jesienią: faza 3-6 liści

2 - wiosną: podczas fazy krzewienia

3 - podczas fazy strzelania w źdźbło

Zboża jare 0,5-1,0 1 - podczas wiosennej fazy krzewienia
Rośliny strączkowe 0,5-1,0 1- podczas fazy rozwoju liści i pędów
Rzepak 0,5-1,0

1 - jesienią: faza 4-8 liści

2 - wiosną: po ruszeniu wegetacji

Kukurydza 0,5-1,0 1 - faza 4-8 liści
Uprawy sadownicze 0,5-1,0

1 - podczas fazy zielonego pąka

2- podczas fazy rozwoju owoców

Warzywa 0,5-1,0 1 - podczas fazy intensywnego wzrostu

Skład

SKŁADNIK

% wag.

% obj.

Krzem (SiO2) 20,00 25,60
Azot (NH2) 3,00 3,84
Potas (K2O) 12,00 15,36

 

VitaFer sp. z o.o. sp. k.

Aleja Krakowska 19, 05-555 Tarczyn

+48 730 788 188 | Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Polityka prywatności    OWS