Nawóz dla warzywnictwa VitaFer S

Kategoria: Roztworowe

vitafer s

Mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania siarki i azotu​

Zawiera: 9,80% N + 33,00% SO3 + mikroelementy + adiuwanty + EPIN

Gęstość: 1,32 kg/l

pH: 5,5 – 6,5

Opakowania: 

  • butelka 1L
  • kanistry 5, 10, 20L
  • beczka 200L
  • paletopojemnik 1000L

Istnieje również możliwość zamówienia tego nawozu w 200l beczce oraz 1000l paletopojemniku.

 

beczka

Charakterystyka nawozu

VitaFer® S to wysoko skoncentrowany nawóz z zawartością siarki, azotu i pełnej palety mikroelementów. Nadaje się do zapobiegawczego stosowania, ale także interwencyjnie, w momencie objawienia się deficytu. Dodatkowo wzbogacony jest o wysokiej jakości adiuwanty, które poprawiają właściwości cieczy roboczej.

VitaFer® S przeznaczony jest do stosowania w uprawach rolniczych, warzywniczych i sadowniczych. Zapewnia roślinom prawidłowy rozwój, stymuluje wzrost ich odporności na warunki stresowe i chroni przed ich negatywnymi skutkami.

Działanie nawozu

  • Przeciwdziała niedoborom siarki, która jest istotnym elementem niezbędnym do prawidłowego rozwoju roślin, oraz uzupełnia ją w momencie objawienia się deficytu,
  • Dodatek azotu uodparnia uprawy na patogeny, które mogą spowodować utratę plonów,
  • Poprawia odporność roślin na warunki stresowe (m.in. suszę, nawałnice, przymrozki),
  • Pomaga uzyskać większe plonowanie o wyższej jakości,
  • Zwiększa przeżywalność roślin po zimowaniu,
  • Podnosi tolerancję roślin na stresy fizjologiczne, choroby i inne patogeny,
  • Poprawia gospodarkę wodną w roślinach, co wpływa na poprawę ich systemu odpornościowego i stymuluje rozwój systemu korzeniowego, co wpływa na wzrost absorpcji składników odżywczych z gleby.

 

Dawki i terminy stosowania

Uprawa

Liczba zabiegów

Dawka (l/ha)

Terminy zabiegów

Buraki cukrowe

2

3 – 5

od fazy 4 – 6 liści do 100% zwarcia międzyrzędzi (BBCH 16-39)

Cebula, czosnek, por, szczypiorek

2

3 – 5

w fazie intensywnej wegetacji w odstepie 14 dni

Drzewa i krzewy owocowe

3

4 – 5

od fazy zielonego pąka (BBCH 51-59)

Kapusta, kalafior, brokuł, kapusta brukselska, kapusta pekińska

2

3 – 5

w fazie intensywnej wegetacji w odstępie 14 dni

Kukurydza

1

3 – 5

w fazie 4 – 8 liści (BBCH 14-18)

Rzepak

2

3 – 5

jesienią: jeden zabieg od fazy 4-8 liści (BBCH 16-25),

wiosną: 1 zabieg od początku wydłużania pędu głównego zaraz po spoczynku zimowym (BBCH 30-40)

Zboża (szczególnie pszenica ozima i jęczmień)

2

4 – 5

jesienią: jeden zabieg od fazy 3 liści (BBCH 13-25),

wiosną: 1 zabieg po spoczynku zimowym do początku kłoszenia (BBCH 31-50)

Skład

MAKROELEMENTY

% wag.

% obj.

Azot (N) całkowity, w tym

15,00

19,80

Azot amonowy (NH4)

9,20

12,14

Azot amidowy (NH2)

5,80

7,66

Siarka (SO3)

25,00

33,00

MIKROELEMENTY

% wag.

% obj.

Bor (B)

0,011

0,015

Miedź (Cu)

0,005

0,007

Żelazo (Fe)

0,021

0,028

Mangan (Mn)

0,013

0,017

Molibden (Mo)

0,001

0,001

Cynk (Zn)

0,005

0,007

 

VitaFer sp. z o.o. sp. k.

Aleja Krakowska 19, 05-555 Tarczyn

+48 883 490 202 | Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Polityka prywatności

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.