Mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania potasu, azotu i fosforu
Zawiera: 6,25% N + 10,00% P2O5 + 15,00% K2O + mikroelementy + adiuwanty + EPIN
Gęstość: 1,25 kg/l
pH: 5,5 – 7,5
Opakowania:
- butelka 1L
- kanistry 5, 10, 20L
- beczka 200L
- paletopojemnik 1000L
Istnieje również możliwość zamówienia tego nawozu w 200l beczce oraz 1000l paletopojemniku.
Charakterystyka nawozu
VitaFer® K to nawóz z zawartością kluczowych dla roślin składników pokarmowych: potasu, fosforu i azotu oraz mikroelementów. Nadaje się do zapobiegawczego stosowania, ale także interwencyjnie, w momencie objawienia się deficytu. Dodatkowo wzbogacony jest o wysokiej jakości adiuwanty, które poprawiają właściwości cieczy roboczej.
VitaFer® K przeznaczony jest do stosowania w uprawach rolniczych, warzywniczych i sadowniczych. Zapewnia roślinom prawidłowy rozwój, stymuluje wzrost ich odporności na warunki stresowe i chroni przed ich negatywnymi skutkami.
Działanie nawozu
- Zaopatruje rośliny w potas w okresie, kiedy naturalne pobieranie go przez system korzeniowy jest zakłócone np. przez niekorzystne warunki atmosferyczne,
- Podnosi tolerancję roślin na stresy fizjologiczne, choroby i szkodniki,
- Szybko wyrównuje niedobory składników odżywczych,
- Zapewnia stabilny rozwój roślin, dzięki zbilansowanemu składowi makro i kluczowych mikroelementów,
- Gwarantuje zrównoważone i kompleksowe odżywienie roślin,
- Poprawia gospodarkę wodną roślin, co podnosi ich tolerancję na susze,
- Stymuluje rozwój systemu korzeniowego i zwiększa absorpcję składników odżywczych z gleby.
Dawki i terminy stosowania
Uprawa |
Liczba zabiegów |
Dawka (l/ha) |
Terminy zabiegów |
---|---|---|---|
Buraki cukrowe |
2 |
5 |
od fazy 4 – 6 liści do 100% zwarcia międzyrzędzi (BBCH 16-39), w odstępach 12-14 dni |
Drzewa i krzewy owocowe |
2-3 |
5 |
od fazy zielonego pąka do końca wzrostu zawiązków i owoców (BBCH 59-81) |
Kukurydza |
2 |
5 |
od fazy 4 liści (BBCH 15-18) |
Rośliny ozdobne* |
2-3 |
0,2-0,5% |
dolistnie i do podłoża, w odstępach 12-13 dni |
Rzepak |
4 |
4-5 |
jeden jesienią - od fazy 6 liści do 2 tygodni przed końcem wegetacji jesiennej (BBCH 16-25), trzy wiosną - od ruszenia wegetacji do początku rozwoju pąków (BBCH 25 -50) |
Truskawki |
3 |
5 |
od formowania białych paków (BBCH 57-67) |
Warzywa |
3 |
5
0,2 – 0,5 % |
w gruncie: od 2 tygodnia po wschodach/wysadzeniu co 12-14 dni; pod osłonami: dolistnie lub doglebowo, 2-3 tygodnie po wysadzeniu co 10-12 dni |
Zboża ozime |
2 |
5 |
od fazy strzelania w źdźbło do grubienia pochwy liściowej liścia flagowego (BBCH 31-51) |
Ziemniaki |
4 |
5 |
od fazy formowania pędów do osiągnięcia 40% masy końcowej bulw (BBCH 35-73), w odstępach 12-14 dni |
Skład
MAKROELEMENTY |
% wag. |
% obj. |
---|---|---|
Azot (N), w tym |
5,00 |
6,25 |
Azot azotanowy (NO3) |
1,00 |
1,25 |
Azot amidowy (NH2) |
4,00 |
5,00 |
Fosfor (P2O5) |
8,00 |
10,00 |
Potas (K2O) |
12,00 |
15,00 |
MIKROELEMENTY |
% wag. |
% obj. |
Bor (B) |
0,011 |
0,014 |
Miedź (Cu) |
0,008 |
0,010 |
Żelazo (Fe) | 0,015 | 0,019 |
Mangan (Mn) |
0,012 |
0,016 |
Molibden (Mo) |
0,001 |
0,001 |
Cynk (Zn) |
0,006 |
0,008 |