Nawóz dla warzywnictwa VitaFer Algi

Kategoria: Biostymulujace

vitafer algi

Mineralny nawóz biostymulujący z zawartością makro i mikroskładników oraz wyciągu z alg morskich „Ascophyllum Nodosum”

Zawiera: 3,08% N + 1,85% K2O + 0,25 SO3 + 0,17% CaO + mikroelementy + wyciąg z alg morskich Ascophyllum Nodosum + naturalne hormony wzrostu + aminokwasy + witaminy + jod + adiuwanty + EPIN

Gęstość: 1,23 kg/l

pH: 5,0 - 6,5

 

Ulotka

 

Opakowania: 

  • butelka 1L
  • kanistry 5, 10, 20L
  • beczka 200L
  • paletopojemnik 1000L

Istnieje również możliwość zamówienia tego nawozu w 200l beczce oraz 1000l paletopojemniku.

 

beczka

Charakterystyka nawozu

VitaFer® Algi jest specjalistycznym nawozem mineralnym, wzbogaconym o wyciąg z alg morskich „Ascophyllum Nodosum”,
aminokwasy, witaminy, jod oraz naturalne hormony wzrostu.

VitaFer® Algi zalecany jest do stosowania zapobiegawczego, ale także interwencyjnego, w momencie ekspozycji na niekorzystne czynniki (stresy fizjologiczne, np. gradobicie, mróz, susza, itd. oraz wpływ patogenów). Wspomaga on wtedy proces regeneracji roślin, co ma przełożenie na minimalizację strat w plonach.

VitaFer® Algi dodany do pestycydów podnosi ich efektywność, a także reguluje pH cieczy roboczej.

Nawóz może być stosowany dolistnie, doglebowo oraz poprzez systemy nawadniające.

Działanie nawozu

  • Zapewnia optymalny przebieg kwitnienia i zapylania oraz rozwój zawiązków,
  • Zawartość naturalnych substancji biologicznie czynnych (hormony wzrostu, aminokwasy) wpływa na lepsze odżywienie roślin, ich prawidłowy rozwój i w efekcie na zdrowsze plony o wyższej jakości,
  • Dodatek witamin i jodu wpływa na polepszenie właściwości przechowalniczych owoców i warzyw,
  • Poprawia odporność roślin na stresy fizjologiczne, choroby, szkodniki oraz inne patogeny,
  • Zastosowany po działaniu niekorzystnych czynników na rośliny, minimalizuje ich negatywne skutki przyspieszając procesy regeneracyjne,
  • Dzięki zawartości wyciągu z alg morskich, wpływa na wzrost wydajności wielu środków ochrony roślin, ale także dzięki swoim właściwościom, ogranicza konieczność ich stosowania.

 

Dawki i terminy stosowania

Uprawa

Liczba zabiegów

Dawka l/ha

Terminy zabiegów

Burak cukrowy

1

2-3

od fazy 4 – 6 liści do 100% zwarcia międzyrzędzi (BBCH 16-39)

Drzewa pestkowe

2

2-3

pierwszy – od początku kwitnienia do opadania płatków (BBCH 51-69),
drugi – po pierwszym opadaniu zawiązków (BBCH 69-81)

Drzewa ziarnkowe 3 2-3 w okresie kwitnienia oraz wzrostu zawiązków i owoców (BBCH 51-89)

Kukurydza

1

2-3

w fazie 4 – 8 liści (BBCH 14-18)

Marchew, cebula, por, rzepa 2 2-3 pierwszy – od fazy 4 liścia (BBCH 14-16), następny – po 14 dniach
Pomidory, ogórki, papryka, dynia 2 2-3 pierwszy – na początku kwitnienia (BBCH 40), następny – po 14 dniach

Rzepak

2-3

2-3

jesienią: jeden zabieg od fazy 6-8 liści (BBCH 16-25),

wiosną: 1–2 zabiegi od początku wydłużania pędu głównego zaraz po spoczynku zimowym, do początku rozwoju pąków kwiatowych (BBCH 30-52)

Truskawka

2

2-3

pierwszy: tuż po rozpoczęciu wegetacji ale przed kwitnieniem
(BBCH 10-49),

drugi: od pękania pierwszych pąków do zawiązywania owoców (BBCH 60-81)

Winorośl 2 3

pierwszy: od fazy 5–6 liści do pękania pąków (BBCH 14-55),

drugi: od zawiązywania owoców do końca ich rozwoju (BBCH 71-89)

Zboża 3 2-3

jesienią: jeden zabieg od fazy 3 liści (BBCH 13-25),

wiosną: 2 zabiegi po spoczynku zimowym do początku kłoszenia (BBCH 31-50)

Nawożenie przez systemy fertygacyjne: dla wszystkich upraw stosować roztwór o stężeniu 0,25% w momencie intensywnego wzrostu.

Skład

MAKROELEMENTY

% wag.

% obj.

Azot (N)

2,50

3,08

Potas (K2O)

1,50

1,85

Siarka (SO3)

0,20

0,25

Wapń (CaO)

0,14

0,17

MIKROELEMENTY

% wag.

% obj.

Bor (B)

3,000

3,690

Miedź (Cu)

0,003

0,004

Żelazo (Fe)

1,630

2,006

Mangan (Mn)

0,800

0,984

Cynk (Zn)

0,500

0,615

 

VitaFer® Algi zawiera dodatkowo wyciąg z alg morskich Ascophyllum Nodosum, naturalne hormony wzrostu, aminokwasy, witaminy, jod.

VitaFer sp. z o.o. sp. k.

Aleja Krakowska 19, 05-555 Tarczyn

+48 883 490 202 | Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Polityka prywatności

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.