Nawóz dla warzywnictwa VitaFer PowerPhos

Kategoria: Biostymulujace

vitafer powerphos

Specjalistyczny nawóz potasowo-azotowy o silnych właściwościach grzybobójczych

Zawiera: 4,00% N + 33,70% P2O5 (w formie PO3) + 24,30% K2O + adiuwanty + EPIN

Gęstość: 1,38 kg/l

pH: 5,0 - 6,0

 

Ulotka

 

Opakowania: 

  • butelka 1L
  • kanistry 5, 10, 20L
  • beczka 200L
  • paletopojemnik 1000L

Istnieje również możliwość zamówienia tego nawozu w 200l beczce oraz 1000l paletopojemniku.

 

beczka

Charakterystyka nawozu

VitaFer® PowerPhos jest specjalistycznym nawozem potasowo-azotowym o silnych właściwościach grzybobójczych. Zmniejsza ryzyko immunizacji, czyli uodpornienia się grzybów na fungicydy.

Jest przyjazny dla środowiska i bezpieczny dla naturalnej flory mikroorganizmów. Nie generuje toksycznych pozostałości w produktach roślinnych, nawet po wielokrotnym wykorzystaniu w sezonie, przez co nie wymaga okresu karencji.

Zaleca się stosowanie VitaFer® PowerPhos zapobiegawczo i interwencyjnie w momencie wystąpienia infekcji grzybiczej, w celu minimalizacji strat w plonach.

Nawóz może być stosowany dolistnie, doglebowo oraz poprzez systemy nawadniające.

Działanie nawozu

  • Wpływa na wzrost wydajności wielu środków ochrony roślin, ale także dzięki swoim właściwościom, ogranicza konieczność ich stosowania,
  • Poprawia absorpcję azotu i potasu, które są kluczowymi składnikami dla roślin,
  • Zapewnia optymalny rozwój systemu korzeniowego rośliny, zwiększając absorpcje składników odżywczych z gleby,
  • Wpływa na wzrost odporności roślin na niekorzystne czynniki, takie jak stresy fizjologiczne, choroby, szkodniki i inne patogeny,
  • Przyspiesza regenerację uszkodzeń, które zostały spowodowane przymrozkami, chorobami i atakami patogenów,
  • Poprawia wielkość owoców oraz wzrost ilości i jakości plonów.

 

Dawki i terminy stosowania

Uprawa

Liczba zabiegów

Dawka (l/ha)

Terminy zabiegów

Drzewa owocowe

3-4

1,5

po opadnięciu płatków (BBCH 71), powtarzać kilka
razy co 4 tygodnie

Truskawki

6-7

0,25%*

6-7

1,5

 

5-6

Sadzonki: zanurzyć korzenie i środek liści na 15-20 minut,

Jesień: rozpylić po zbiorze - koniec września,

Dolistnie: 3-4 zabiegi, przed kwitnieniem (BBCH 51-57),

powtarzać 2-3 razy, aż owoce zaczną nabierać kolorów

Fertygacja: 1 zabieg do momentu nabierania kolorów (BBCH 75-79)

Warzywa 3-4

1,5-2,0

po wykształceniu 3-4 liści (BBCH 13-14), co 10-12 dni

Winorośl

2-3

1,5

przed kwitnieniem (BBCH 53), aż do ukształtowania pełnych gron (BBCH 79), w odstępach 12-14 dni

Ziemniaki 3-4 1,5-2,0 stosować od młodych bulw do chwili, gdy łodygi będą suche (BBCH 41-97), co 10-14 dni

*roztwór wodny

 

Skład

MAKROELEMENTY

% wag.

% obj.

Azot (N)

2,90

4,00

Fosfor (P2O5)

24,42

33,70

Potas (K2O) 17,61 24,30

 

VitaFer sp. z o.o. sp. k.

Aleja Krakowska 19, 05-555 Tarczyn

+48 730 788 188 | Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Polityka prywatności    OWS