Mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania żelaza, siarki, potasu i azotu
Zawiera: 7,00% N + 5,60% K2O + 21,42% SO3 + 15,40% Fe + adiuwanty + EPIN
Gęstość: 1,40 kg/l
pH: 3,0 – 4,0
Opakowania:
- butelka 1L
- wiadra 5, 10L
- beczka 200L
- paletopojemnik 1000L
Istnieje również możliwość zamówienia tego nawozu w 200l beczce oraz 1000l paletopojemniku.
Charakterystyka nawozu
VitaFer® Fe jest silnie stężonym nawozem żelazowym z dodatkiem siarki i potasu. Nadaje się do zapobiegawczego stosowania, ale także interwencyjnie, w momencie objawienia się deficytu. Dodatkowo wzbogacony jest o wysokiej jakości adiuwanty, które poprawiają właściwości cieczy roboczej.
Na niedobory żelaza narażone są w szczególności grusze, wiśnie, maliny, truskawki, jabłonie, czereśnie, śliwy, porzeczki i agrest. Istotne jest, aby zadbać o optymalny poziom tego składnika dla roślin, ponieważ jego deficyt skutkuje wieloma chorobami (np. chloroza żelazowa), które mogą prowadzić do utraty plonów.
VitaFer® Fe jest przyjazny dla środowiska i ulega pełnej biodegradacji.
Działanie nawozu
- Nawóz zaopatruje rośliny w żelazo, które jest niezbędnym elementem do prawidłowego rozwoju roślin,
- Poprawia odporność roślin na warunki stresowe (m.in. susze, nawałnice, przymrozki), większość chorób i szkodniki,
- Pomaga uzyskać większe plonowanie o wyższej jakości,
- Zwiększa przeżywalność roślin po zimowaniu i podnosi ich tolerancję na stresy fizjologiczne,
- Poprawia gospodarkę wodną u roślin, co wpływa na poprawę ich systemu odpornościowego i stymuluje rozwój systemu korzeniowego, co wpływa na wzrost absorpcji składników z gleby,
- Nawóz zapewnia ich prawidłowy rozwój i polepsza zdolności przechowalnicze, co przekłada się na zdrowe plony o wysokiej wartości handlowej.
Dawki i terminy stosowania
Uprawa |
Liczba zabiegów |
Dawka l/ha |
Terminy zabiegów |
---|---|---|---|
Drzewa pestkowe |
2 |
1-1,5 |
4-5 tyg. po kwitnieniu (BBCH 74-76), 2 tyg. po zbiorze |
Drzewa ziarnkowe |
2 |
1-1,5 |
8 – 10 tyg. po kwitnieniu (BBCH 81-85), powtórzyć co 10-14 dni |
Truskawki |
2 |
1-1,5 |
na początku wegetacji przed kwitnieniem |
Warzywa |
2 |
1-1,5 |
2-3 razy po pierwszym wystąpieniu chlorozy |
Winorośl |
2 |
1-1,5 |
przy pierwszym wystąpieniu chlorozy, powtórzyć co 10-14 (nie podczas kwitnienia) |
Skład
MAKROELEMENTY |
% wag. |
% obj. |
Azot amidowy (NH2) |
5,00 |
7,00 |
Potas (K2O) |
4,00 |
5,60 |
Siarka (SO3) | 15,30 | 21,42 |
MIKROELEMENTY |
% wag. |
% obj. |
---|---|---|
Żelazo (Fe) |
11,00 |
15,400 |