Mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania cynku i boru
Zawiera: 5,48% N + 5,48% B + 5,48% Zn + adiuwanty + EPIN
Gęstość: 1,37 kg/l
pH: 6,0-7,0
Opakowania:
- butelka 1L
- kanistry 5, 10, 20L
- beczka 200L
- paletopojemnik 1000L
Istnieje również możliwość zamówienia tego nawozu w 200l beczce oraz 1000l paletopojemniku.
Charakterystyka nawozu
VitaFer® Zn+B jest nawozem, który doskonale nadaje się do dostarczania boru i cynku uprawom podatnym na jego deficyty: buraki cukrowe, rzepak, warzywa kapustne i uprawy sadownicze. Z racji tego, że pobieranie przez rośliny tych dwóch składników z gleby jest często utrudnione, zaleca się stosowanie VitaFer® Zn+B także w uprawie kukurydzy, ziemniaków oraz zbóż.
VitaFer® Zn+B zapewnia roślinom prawidłowy rozwój, stymuluje wzrost ich odporności na warunki stresowe i chroni przed ich negatywnymi skutkami.
Nadaje się do zapobiegawczego stosowania, ale także do bezpiecznego i szybkiego uzupełniania niedoborów w momencie objawienia się deficytu.
Dodatkowo wzbogacony jest o wysokiej jakości adiuwanty, które poprawiają właściwości cieczy roboczej.
Działanie nawozu
- Skutecznie chroni przed wieloma chorobami, które spowodowane są deficytem boru i cynku u roślin,
- Zapewnia roślinom optymalne zaopatrzenie w niezbędne do prawidłowego rozwoju składniki, co wpływa na wzrost wartości handlowej plonów (większe plony, lepszy smak, ładniejszy kolor, większa jędrność), dodatkowo poprawia ich właściwości przechowalnicze,
- Zastosowany w momencie zauważenia choroby wpływa na minimalizacje strat w plonach oraz wspomaga proces regeneracji roślin,
- Stymuluje rozwój systemu korzeniowego i zwiększa absorpcję składników odżywczych z gleby.
Dawki i terminy stosowania
Uprawa |
Liczba zabiegów |
Dawka (l/ha) |
Terminy zabiegów |
---|---|---|---|
Buraki cukrowe |
2 |
2 |
od fazy 4-6 liści do zwarcia międzyrzędzi |
Drzewa owocowe |
2-4 |
1-2 |
wiosną: 2 zabiegi od fazy pękania pąków (zalecana dawka 1-1,5 l/ha), latem (szczególnie na jabłoniach): kilka zabiegów po czerwcowym opadaniu zawiązków (zalecona obniżona dawka 0,3 - 5 l/ha), po zbiorach: do 3 zabiegów, w odstępach 14 dni (zalecana dawka 1,5l/ha), jesienią: 1 – 2 zabiegi po zbiorach, przed opadaniem liści (zalecana dawka 2 l/ha) |
Pomidory, papryka |
1 |
2 |
przed kwitnieniem (BBCH 51-60) |
Rzepak |
3 |
2 |
jesienią: 1 zabieg od fazy 4-6 liści, do dwóch tygodni przed końcem wegetacji jesiennej (BBCH 20-25), wiosną: – 2 zabiegi od ruszenia wegetacji do początku fazy rozwoju pąków (BBCH 25-51) w odstępie 14 dni |
Słonecznik |
2 |
2 |
od fazy 4 – 6 liści do początku wzrostu pędu głównego (BBCH 15-21) |
Truskawki |
2 |
2 |
pierwszy – po ruszeniu wegetacji (BBCH 15-40), drugi – jesienią, |
Warzywa kapustne |
2 |
2 |
pierwszy: w fazie 4 – 6 liści (BBCH 13-19), następny po 10 – 14 dniach |
Warzywa korzeniowe |
2 |
2 |
pierwszy: w fazie 3 – 4 liści (BBCH 13-17) , następny po 10 – 14 dniach |
Warzywa strączkowe |
1 |
2 |
przed kwitnieniem (BBCH 51-60) |
Zboża jare |
2 |
1 |
od ruszenia wegetacji do końca fazy strzelania w źdźbło (BBCH 25-51) |
Zboża ozime |
3 |
1 |
Jesienią - jeden zabieg od fazy 3-4 liści do dwóch tygodni przed wiosną - 2 zabiegi od ruszenia wegetacji do końca fazy strzelania w źdźbło (BBCH 25-51) |
Ziemniaki |
2 |
2 |
od fazy formowania pędów do osiągnięcia 40% masy końcowej bulw (BBCH 35-73), w odstępach 12-14 dni |
Skład
MAKROELEMENTY |
% wag. |
% obj. |
---|---|---|
Azot (N) |
4,00 |
5,48 |
MIKROELEMENTY |
% wag. |
% obj. |
Bor (B) |
4,000 |
5,48 |
Cynk (Zn) |
4,000 |
5,48 |
Mikroelementy chelatowane EDTA oraz całkowicie rozpuszczalne w wodzie.