Mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania krzemu
Zawiera: 25,6% SiO2 + 3,84% N + 15,36 K2O + adiuwanty + EPIN
Gęstość: 1,28 kg/l
pH: 11
Opakowania:
- butelka 1L
- kanistry 5, 10, 20L
- beczka 200L
- paletopojemnik 1000L
Istnieje również możliwość zamówienia tego nawozu w 200l beczce oraz 1000l paletopojemniku.
Charakterystyka nawozu
VitaFer® Si jest silnie stężonym nawozem krzemowym z dodatkiem magnezu, miedzi i cynku. Nadaje się do zapobiegawczego stosowania, ale także interwencyjnie, w momencie objawienia się deficytu.
VitaFer® Si stymuluje system immunologiczny (wpływa na wzrost odporności na choroby, szkodniki i inne patogeny) i prawidłowy rozwój roślin. Tworzy na powierzchni ścian komórkowych "ochronny filtr", wzmacniając je i hamując przedostawanie się szkodliwych bakterii. Dodatkowo zapobiega wyparowywaniu wody z roślin, poprawia wydajność procesu fotosyntezy i pobierania składników z gleby. W efekcie, plony maja wyższa jakość, są zdrowsze, większe, polepszają się ich właściwości przechowalnicze, co wpływa na wzrost ich wartości handlowej.
Produkt jest przyjazny dla środowiska i ulega pełnej biodegradacji.
Działanie nawozu
- Nawóz zaopatruje rośliny w krzem, który wpływa na poprawę systemu immunologicznego roślin (wyższa odporność na choroby, szkodniki i inne patogeny),
- Poprawia odporność roślin na warunki stresowe (m.in. susze, nawałnice, przymrozki),
- Tworzy "ochronny filtr" na powierzchni ścian komórkowych, hamując przedostawanie się szkodliwych bakterii,
- Zapobiega wyparowywaniu wody z roślin, poprawia wydajność procesu fotosyntezy i pobierania składników z gleby,
- Zwiększa przeżywalność roślin po zimowaniu i podnosi ich tolerancję na stresy fizjologiczne,
- Poprawia gospodarkę wodną u roślin, co wpływa na poprawę ich systemu odpornościowego i stymuluje rozwój systemu korzeniowego, co wpływa na wzrost absorpcji składników z gleby,
- Nawóz zapewnia prawidłowy rozwój roślin i polepsza ich zdolności przechowalnicze, co przekłada się na zdrowe plony o wysokiej wartości handlowej.
Dawki i terminy stosowania
Uprawa |
Dawka (l/ha) |
Terminy zabiegów |
---|---|---|
Zboża ozime |
0,5-1,0 |
1 - jesienią: faza 3-6 liści 2 - wiosną: podczas fazy krzewienia 3 - podczas fazy strzelania w źdźbło |
Zboża jare | 0,5-1,0 | 1 - podczas wiosennej fazy krzewienia |
Rośliny strączkowe | 0,5-1,0 | 1- podczas fazy rozwoju liści i pędów |
Rzepak | 0,5-1,0 |
1 - jesienią: faza 4-8 liści 2 - wiosną: po ruszeniu wegetacji |
Kukurydza | 0,5-1,0 | 1 - faza 4-8 liści |
Uprawy sadownicze | 0,5-1,0 |
1 - podczas fazy zielonego pąka 2- podczas fazy rozwoju owoców |
Warzywa | 0,5-1,0 | 1 - podczas fazy intensywnego wzrostu |
Skład
SKŁADNIK |
% wag. |
% obj. |
Krzem (SiO2) | 20,00 | 25,60 |
Azot (NH2) | 3,00 | 3,84 |
Potas (K2O) | 12,00 | 15,36 |