Nawóz dla sadownictwa VitaFer Ca

Kategoria: Roztworowe

logo VitaFer Ca

Mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania wapnia

Zawiera: 20,25% CaO + mikroelementy + naturalne aminokwasy + adiuwanty + EPIN

Gęstość: 1,35 kg/l

pH: 4,0 – 5,0

 

Ulotka

 

Opakowania: 

  • butelka 1L
  • kanistry 5, 10, 20L
  • beczka 200L
  • paletopojemnik 1000L

Istnieje również możliwość zamówienia tego nawozu w 200l beczce oraz 1000l paletopojemniku.

 

beczka

Charakterystyka nawozu

VitaFer® Ca jest nawozem zawierającym wysokie stężenie wapnia oraz mikroelementy. Wzbogacony jest dodatkowo o aminokwasy, które polepszają wchłanialność wapnia przez rośliny i są niezbędne do zwiększania masy roślinnej.

VitaFer® Ca zalecany jest do upraw warzywniczych i sadowniczych. Poprawia odporność roślin na choroby i szkodniki, zapewnia prawidłowy rozwój i ma wpływ na poprawienie czynników wpływających na wartość handlową plonów (wybarwienie, jędrność, wielkość, jakość, smak). Dodatkowo poprawia ich zdolności przechowalnicze.

Przed zastosowaniem VitaFer® Ca zaleca się wcześniejszy zabieg nawozem VitaFer® EXTRA Ca.

Działanie nawozu

  • Skutecznie chroni przed wieloma chorobami, które spowodowane są deficytem wapnia u roślin, który jest istotnym czynnikiem wpływającym na poziom ich odporności,
  • Zapewnia roślinom optymalne zaopatrzenie w niezbędne do prawidłowego rozwoju składniki, co wpływa na wzrost wartości handlowej plonów (większe plony, lepszy smak, ładniejszy kolor, większa jędrność), dodatkowo poprawia ich właściwości przechowalnicze,
  • Zastosowany w momencie zauważenia choroby, wpływa na minimalizacje strat w plonach oraz wspomaga proces regeneracji roślin,
  • Stymuluje rozwój systemu korzeniowego i zwiększa absorpcję składników odżywczych z gleby.
  • Zaopatruje rośliny w wapń i inne ważne składniki w okresie, kiedy naturalne pobieranie ich przez system korzeniowy jest zakłócone np. przez niekorzystne warunki atmosferyczne.

 

Dawki i terminy stosowania

Uprawa

Liczba zabiegów

Dawka (l/ha)

Terminy zabiegów

Drzewa pestkowe

2-3

3 – 5

od początku zawiązywania owoców (BBCH 69), w odstępach 10-14 dni

Drzewa ziarnkowe

2-4

3 – 5

w okresie wzrostu zawiązków i owoców (BBCH 69-89) do 1 – 2 tygodni przed zbiorem w odstępach 10-12 dni

Kapusta

2-3

4 – 5

od początku zawiązywania główek (BBCH 19-41)

Pomidory, papryka, ogórki

2-3

4 – 5

(0,4 – 0,6% pod osłonami)

od zawiązywania owoców (BBCH 51-69), w odstępach 14 dni

Sałata, cykoria

2-3

4 – 5

od drugiego tygodnia po wysadzeniu (BBCH 41-45)

Truskawki

2-3

3 – 5

od początku zawiązywania owoców (BBCH 69), w odstępach 10-14 dni

Skład

MAKROELEMENTY

% wag.

% obj.

Tlenek wapnia (CaO)

15,00

20,25

MIKROELEMENTY

% wag.

% obj.

Mangan (Mn)

0,500

0,675

Cynk (Zn)

0,500

0,675

VitaFer sp. z o.o. sp. k.

Aleja Krakowska 19, 05-555 Tarczyn

+48 883 490 202 | Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Polityka prywatności

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.