Mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania wapnia
Zawiera: 20,25% CaO + mikroelementy + naturalne aminokwasy + adiuwanty + EPIN
Gęstość: 1,35 kg/l
pH: 4,0 – 5,0
Opakowania:
- butelka 1L
- kanistry 5, 10, 20L
- beczka 200L
- paletopojemnik 1000L
Istnieje również możliwość zamówienia tego nawozu w 200l beczce oraz 1000l paletopojemniku.
Charakterystyka nawozu
VitaFer® Ca jest nawozem zawierającym wysokie stężenie wapnia oraz mikroelementy. Wzbogacony jest dodatkowo o aminokwasy, które polepszają wchłanialność wapnia przez rośliny i są niezbędne do zwiększania masy roślinnej.
VitaFer® Ca zalecany jest do upraw warzywniczych i sadowniczych. Poprawia odporność roślin na choroby i szkodniki, zapewnia prawidłowy rozwój i ma wpływ na poprawienie czynników wpływających na wartość handlową plonów (wybarwienie, jędrność, wielkość, jakość, smak). Dodatkowo poprawia ich zdolności przechowalnicze.
Przed zastosowaniem VitaFer® Ca zaleca się wcześniejszy zabieg nawozem VitaFer® EXTRA Ca.
Działanie nawozu
- Skutecznie chroni przed wieloma chorobami, które spowodowane są deficytem wapnia u roślin, który jest istotnym czynnikiem wpływającym na poziom ich odporności,
- Zapewnia roślinom optymalne zaopatrzenie w niezbędne do prawidłowego rozwoju składniki, co wpływa na wzrost wartości handlowej plonów (większe plony, lepszy smak, ładniejszy kolor, większa jędrność), dodatkowo poprawia ich właściwości przechowalnicze,
- Zastosowany w momencie zauważenia choroby, wpływa na minimalizacje strat w plonach oraz wspomaga proces regeneracji roślin,
- Stymuluje rozwój systemu korzeniowego i zwiększa absorpcję składników odżywczych z gleby.
- Zaopatruje rośliny w wapń i inne ważne składniki w okresie, kiedy naturalne pobieranie ich przez system korzeniowy jest zakłócone np. przez niekorzystne warunki atmosferyczne.
Dawki i terminy stosowania
Uprawa |
Liczba zabiegów |
Dawka (l/ha) |
Terminy zabiegów |
---|---|---|---|
Drzewa pestkowe |
2-3 |
3 – 5 |
od początku zawiązywania owoców (BBCH 69), w odstępach 10-14 dni |
Drzewa ziarnkowe |
2-4 |
3 – 5 |
w okresie wzrostu zawiązków i owoców (BBCH 69-89) do 1 – 2 tygodni przed zbiorem w odstępach 10-12 dni |
Kapusta |
2-3 |
4 – 5 |
od początku zawiązywania główek (BBCH 19-41) |
Pomidory, papryka, ogórki |
2-3 |
4 – 5 (0,4 – 0,6% pod osłonami) |
od zawiązywania owoców (BBCH 51-69), w odstępach 14 dni |
Sałata, cykoria |
2-3 |
4 – 5 |
od drugiego tygodnia po wysadzeniu (BBCH 41-45) |
Truskawki |
2-3 |
3 – 5 |
od początku zawiązywania owoców (BBCH 69), w odstępach 10-14 dni |
Skład
MAKROELEMENTY |
% wag. |
% obj. |
Tlenek wapnia (CaO) |
15,00 |
20,25 |
MIKROELEMENTY |
% wag. |
% obj. |
Mangan (Mn) |
0,500 |
0,675 |
Cynk (Zn) |
0,500 |
0,675 |