Mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania siarki i azotu
Zawiera: 9,80% N + 33,00% SO3 + mikroelementy + adiuwanty + EPIN
Gęstość: 1,32 kg/l
pH: 5,5 – 6,5
Opakowania:
- butelka 1L
- kanistry 5, 10, 20L
- beczka 200L
- paletopojemnik 1000L
Istnieje również możliwość zamówienia tego nawozu w 200l beczce oraz 1000l paletopojemniku.
Charakterystyka nawozu
VitaFer® S to wysoko skoncentrowany nawóz z zawartością siarki, azotu i pełnej palety mikroelementów. Nadaje się do zapobiegawczego stosowania, ale także interwencyjnie, w momencie objawienia się deficytu. Dodatkowo wzbogacony jest o wysokiej jakości adiuwanty, które poprawiają właściwości cieczy roboczej.
VitaFer® S przeznaczony jest do stosowania w uprawach rolniczych, warzywniczych i sadowniczych. Zapewnia roślinom prawidłowy rozwój, stymuluje wzrost ich odporności na warunki stresowe i chroni przed ich negatywnymi skutkami.
Działanie nawozu
- Przeciwdziała niedoborom siarki, która jest istotnym elementem niezbędnym do prawidłowego rozwoju roślin, oraz uzupełnia ją w momencie objawienia się deficytu,
- Dodatek azotu uodparnia uprawy na patogeny, które mogą spowodować utratę plonów,
- Poprawia odporność roślin na warunki stresowe (m.in. suszę, nawałnice, przymrozki),
- Pomaga uzyskać większe plonowanie o wyższej jakości,
- Zwiększa przeżywalność roślin po zimowaniu,
- Podnosi tolerancję roślin na stresy fizjologiczne, choroby i inne patogeny,
- Poprawia gospodarkę wodną w roślinach, co wpływa na poprawę ich systemu odpornościowego i stymuluje rozwój systemu korzeniowego, co wpływa na wzrost absorpcji składników odżywczych z gleby.
Dawki i terminy stosowania
Uprawa |
Liczba zabiegów |
Dawka (l/ha) |
Terminy zabiegów |
---|---|---|---|
Buraki cukrowe |
2 |
3 – 5 |
od fazy 4 – 6 liści do 100% zwarcia międzyrzędzi (BBCH 16-39) |
Cebula, czosnek, por, szczypiorek |
2 |
3 – 5 |
w fazie intensywnej wegetacji w odstepie 14 dni |
Drzewa i krzewy owocowe |
3 |
4 – 5 |
od fazy zielonego pąka (BBCH 51-59) |
Kapusta, kalafior, brokuł, kapusta brukselska, kapusta pekińska |
2 |
3 – 5 |
w fazie intensywnej wegetacji w odstępie 14 dni |
Kukurydza |
1 |
3 – 5 |
w fazie 4 – 8 liści (BBCH 14-18) |
Rzepak |
2 |
3 – 5 |
jesienią: jeden zabieg od fazy 4-8 liści (BBCH 16-25), wiosną: 1 zabieg od początku wydłużania pędu głównego zaraz po spoczynku zimowym (BBCH 30-40) |
Zboża (szczególnie pszenica ozima i jęczmień) |
2 |
4 – 5 |
jesienią: jeden zabieg od fazy 3 liści (BBCH 13-25), wiosną: 1 zabieg po spoczynku zimowym do początku kłoszenia (BBCH 31-50) |
Skład
MAKROELEMENTY |
% wag. |
% obj. |
Azot (N) całkowity, w tym |
15,00 |
19,80 |
Azot amonowy (NH4) |
9,20 |
12,14 |
Azot amidowy (NH2) |
5,80 |
7,66 |
Siarka (SO3) |
25,00 |
33,00 |
MIKROELEMENTY |
% wag. |
% obj. |
Bor (B) |
0,011 |
0,015 |
Miedź (Cu) |
0,005 |
0,007 |
Żelazo (Fe) |
0,021 |
0,028 |
Mangan (Mn) |
0,013 |
0,017 |
Molibden (Mo) |
0,001 |
0,001 |
Cynk (Zn) |
0,005 |
0,007 |