Mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania miedzi, siarki i azotu
Zawiera: 20,25% N + 1,62% SO3 + 6,75% Cu + pozostałe mikroelementy + adiuwanty + EPIN
Gęstość: 1,35 kg/l
pH: 5,0 – 6,5
Opakowania:
- butelka 1L
- wiadra 5, 10L
- beczka 200L
- paletopojemnik 1000L
Istnieje również możliwość zamówienia tego nawozu w 200l beczce oraz 1000l paletopojemniku.
Charakterystyka nawozu
VitaFer® Cu jest nawozem o wysokim stężeniu miedzi z dodatkiem magnezu, azotu i pozostałych mikroelementów. Nadaje się do zapobiegawczego stosowania, ale także do bezpiecznego i szybkiego uzupełniania niedoborów w momencie objawienia się deficytu. Dodatkowo wzbogacony jest o wysokiej jakości adiuwanty, które poprawiają właściwości cieczy roboczej.
VitaFer® Cu polecany jest dla upraw rolniczych, sadowniczych i warzywniczych. Na deficyt miedzi narażone są w szczególności buraki cukrowe, zboża i rzepak oraz rośliny uprawiane na glebach intensywnie nawożonych, o dużej zawartości substancji organicznych.
Działanie nawozu
- Nawóz przeciwdziała niedoborom miedzi, która jest istotnym elementem niezbędnym do prawidłowego rozwoju roślin, oraz uzupełnia ją w momencie objawienia się deficytu,
- Dodatek azotu i siarki uodparnia uprawy na patogeny, które mogą spowodować utratę plonów,
- Poprawia odporność roślin na warunki stresowe (m.in. susze, nawałnice, przymrozki),
- Pomaga uzyskać większe plonowanie o wyższej jakości,
- Zwiększa przeżywalność roślin po zimowaniu i podnosi ich tolerancję na stresy fizjologiczne,
- Poprawia gospodarkę wodną u roślin, co wpływa na poprawę ich systemu odpornościowego i stymuluje rozwój systemu korzeniowego, co wpływa na wzrost absorpcji składników z gleby,
- Nawóz zapewnia prawidłowy rozwój roślinom i polepsza ich zdolności przechowalnicze, co przekłada się na zdrowe plony o wysokiej wartości handlowej.
Dawki i terminy stosowania
Uprawa |
Liczba zabiegów |
Dawka l/ha |
Terminy zabiegów |
---|---|---|---|
Buraki cukrowe |
1 |
1,5-2 |
w fazie 4 – 6 liści (BBCH 14-18) |
Drzewa i krzewy owocowe |
2 |
1-1,5 |
w fazie zielonego pąka (BBCH 53-59) oraz po zbiorach (BBCH 89-99) |
Uprawy polowe (marchew, cebula, sałata) |
2 |
1-1,5 |
po zauważeniu niedoborów w odstępie 12 – 14 dni |
Zboża jare |
2 |
1,5-2 |
od początku krzewienia do końca kłoszenia |
Zboża ozime |
3 |
1,5-2 |
jesienią – 1 zabieg od fazy 3 liści (BBCH 13-25), |
Ziemniaki |
1 |
1,5-2 |
po kwitnieniu (BBCH 69) |
Skład
MAKROELEMENTY |
% wag. |
% obj. |
Azot amidowy (NH2) |
15,00 |
20,25 |
Siarka (SO3) |
1,20 |
1,62 |
MIKROELEMENTY |
% wag. |
% obj. |
Miedź (Cu) |
5,000 |
6,750 |
Mangan (Mn) |
0,500 |
0,675 |
Cynk (Zn) |
0,500 |
0,675 |