Nawóz dla rolnictwa VitaFer Cu

Kategoria: Zawiesinowe

vitafer cu

Mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania miedzi, siarki i azotu

Zawiera: 20,25% N + 1,62% SO3 + 6,75% Cu + pozostałe mikroelementy + adiuwanty + EPIN

Gęstość: 1,35 kg/l

pH: 5,0 – 6,5

 

Ulotka

 

Opakowania: 

  • butelka 1L
  • wiadra 5, 10L
  • beczka 200L
  • paletopojemnik 1000L

Istnieje również możliwość zamówienia tego nawozu w 200l beczce oraz 1000l paletopojemniku.

 

beczka

Charakterystyka nawozu

VitaFer® Cu jest nawozem o wysokim stężeniu miedzi z dodatkiem magnezu, azotu i pozostałych mikroelementów. Nadaje się do zapobiegawczego stosowania, ale także do bezpiecznego i szybkiego uzupełniania niedoborów w momencie objawienia się deficytu. Dodatkowo wzbogacony jest o wysokiej jakości adiuwanty, które poprawiają właściwości cieczy roboczej.

VitaFer® Cu polecany jest dla upraw rolniczych, sadowniczych i warzywniczych. Na deficyt miedzi narażone są w szczególności buraki cukrowe, zboża i rzepak oraz rośliny uprawiane na glebach intensywnie nawożonych, o dużej zawartości substancji organicznych.

Działanie nawozu

  • Nawóz przeciwdziała niedoborom miedzi, która jest istotnym elementem niezbędnym do prawidłowego rozwoju roślin, oraz uzupełnia ją w momencie objawienia się deficytu,
  • Dodatek azotu i siarki uodparnia uprawy na patogeny, które mogą spowodować utratę plonów,
  • Poprawia odporność roślin na warunki stresowe (m.in. susze, nawałnice, przymrozki),
  • Pomaga uzyskać większe plonowanie o wyższej jakości,
  • Zwiększa przeżywalność roślin po zimowaniu i podnosi ich tolerancję na stresy fizjologiczne,
  • Poprawia gospodarkę wodną u roślin, co wpływa na poprawę ich systemu odpornościowego i stymuluje rozwój systemu korzeniowego, co wpływa na wzrost absorpcji składników z gleby,
  • Nawóz zapewnia prawidłowy rozwój roślinom i polepsza ich zdolności przechowalnicze, co przekłada się na zdrowe plony o wysokiej wartości handlowej.

 

Dawki i terminy stosowania

Uprawa

Liczba zabiegów

Dawka l/ha

Terminy zabiegów

Buraki cukrowe

1

1,5-2

w fazie 4 – 6 liści (BBCH 14-18)

Drzewa i krzewy owocowe

2

1-1,5

w fazie zielonego pąka (BBCH 53-59) oraz po zbiorach (BBCH 89-99)

Uprawy polowe (marchew, cebula, sałata)

2

1-1,5

po zauważeniu niedoborów w odstępie 12 – 14 dni

Zboża jare

2

1,5-2

od początku krzewienia do końca kłoszenia
(BBCH 25-59)

Zboża ozime

3

1,5-2

jesienią – 1 zabieg od fazy 3 liści (BBCH 13-25),
wiosną – 2 zabiegi po rozpoczęciu wzrostu do fazy 2. Kolanka (BBCH 25-49) oraz w fazie kłoszenia (BBCH 50-59)

Ziemniaki

1

1,5-2

po kwitnieniu (BBCH 69)

 

Skład

MAKROELEMENTY

% wag.

% obj.

Azot amidowy (NH2)

15,00

20,25

Siarka (SO3)

1,20

1,62

MIKROELEMENTY

% wag.

% obj.

Miedź (Cu)

5,000

6,750

Mangan (Mn)

0,500

0,675

Cynk (Zn)

0,500

0,675

VitaFer sp. z o.o. sp. k.

Aleja Krakowska 19, 05-555 Tarczyn

+48 730 788 188 | Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Polityka prywatności    OWS