Nawóz dla rolnictwa VitaFer EXTRA Mn

Kategoria: Zawiesinowe

vitafer extra mn

Mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania manganu

Zawiera: 6,56% N + 3,28% K2O + 22,96% SO3 + 27,88% Mn + adiuwanty + EPIN

Gęstość: 1,64 kg/l

pH: 3,5 – 4,5 

 

Ulotka

 

Opakowania: 

  • butelka 1L
  • wiadro 5L
  • wiadro 10L

Istnieje również możliwość zamówienia tego nawozu w 200l beczce oraz 1000l paletopojemniku.

 

beczka

Charakterystyka nawozu

VitaFer® EXTRA Mn jest nawozem o wysokim stężeniu manganu z dodatkiem wysokiej jakości adiuwantów, które poprawiają właściwości cieczy roboczej. Nadaje się do zapobiegawczego stosowania, ale także do bezpiecznego i szybkiego uzupełniania niedoborów w momencie objawienia się deficytu.

VitaFer® EXTRA Mn polecany jest dla upraw o wysokim zapotrzebowaniu na mangan (buraki cukrowe, ziemniaki, warzywa gruntowe, drzewa owocowe, itd.). Szczególnie zaleca się stosowanie VitaFer® EXTRA Mn w przypadku gleb dobrze napowietrzonych, regularnie wapnowanych i narażonych na stresy fizjologiczne (susza, mróz, itd.), na których dostępność manganu jest ograniczona.

Działanie nawozu

  • Wysoka koncentracja manganu wpływa na szybsze wyrównanie deficytu w momencie jego objawienia oraz podnosi odporność roślin na warunki stresowe oraz patogeny,
  • Nawóz skutecznie chroni przed wieloma chorobami, które spowodowane są deficytami manganu, siarki, potasu oraz azotu,
  • Zapewnia roślinom optymalne zaopatrzenie w niezbędne do prawidłowego rozwoju składniki, co wpływa na wzrost wartości handlowej plonów (większe plony, lepszy smak, ładniejszy kolor, większa jędrność), dodatkowo poprawia ich właściwości przechowalnicze,
  • Zastosowany w momencie zauważenia choroby wpływa na minimalizację strat w plonach oraz wspomaga proces regeneracji roślin,
  • Stymuluje rozwój systemu korzeniowego i zwiększa absorpcję składników odżywczych z gleby.

 

Dawki i terminy stosowania

Uprawa

Liczba zabiegów

Dawka (l/ha)

Terminy zabiegów

Buraki cukrowe

2

0,5-1

Od fazy 4-6 liści do zwarcia międzyrzędzi (BBCH 16-39), w odstępach 12-14 dni

Drzewa owocowe

3-4

0,5

1-2 zabiegi zapobiegawczo lub po wystąpieniu objawów niedoboru manganu; w jabłoni i gruszy - 2 zabiegi: na kilka tygodni przed zbiorami w celu poprawy trwałości zasadniczej i barwy owoców (BBCH 55-59), w odstępach 12-14 dni

Jagodowe

2-3

0,5

Podczas całej wegetacji: zapobiegawczo lub interwencyjnie
w momencie widocznych niedoborów, w odstępach 10-12 dni

Kukurydza

1

0,5-1

w fazie 6-10 liści (BBCH 16-19)

Rzepak ozimy

2

0,5-1

Pierwszy jesienią - od fazy 6 liści do 2 tygodni przed końcem wegetacji jesiennej (BBCH 16-25),

drugi wiosną - od ruszenia wegetacji do początku rozwoju pąków (BBCH 25 -50)

Warzywa gruntowe

2

0,5

pierwszy – podczas całej wegetacji i wzrostu lub w okresach niesprzyjających pobieraniu manganu (jak susza), w odstępie 12 -14 dni

Zboża jare

2

0,5-1

jesienią - od fazy 3-4 liści (BBCH 13-25), do końca fazy kłoszenia
(BBCH 25-59) w odstępie 12-14 dni

Zboża ozime

2

0,5-1

jesienią - od fazy 3-4 liści do 2 tygodni przed końcem wegetacji
jesiennej (BBCH 13-25),

wiosną - od początku wzrostu do końca fazy kłoszenia (BBCH 25-59)

Ziemniaki

2

0,5-1

od fazy formowania pędów do osiągnięcia 40% masy końcowej bulw (BBCH 35-73), w odstępach 12-14 dni

 

Skład

MAKROELEMENTY

% wag.

% obj.

Azot (N)

4,00

6,56

Potas (K2O)

2,00

3,28

Siarka (SO3)

14,00

22,96

MIKROELEMENTY

% wag.

% obj.

Mangan (Mn)

17,00

27,88

Mikroelementy chelatowane EDTA oraz całkowicie rozpuszczalne w wodzie.

VitaFer sp. z o.o. sp. k.

Aleja Krakowska 19, 05-555 Tarczyn

+48 730 788 188 | Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Polityka prywatności    OWS