Mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania manganu
Zawiera: 6,56% N + 3,28% K2O + 22,96% SO3 + 27,88% Mn + adiuwanty + EPIN
Gęstość: 1,64 kg/l
pH: 3,5 – 4,5
Opakowania:
- butelka 1L
- wiadro 5L
- wiadro 10L
Istnieje również możliwość zamówienia tego nawozu w 200l beczce oraz 1000l paletopojemniku.
Charakterystyka nawozu
VitaFer® EXTRA Mn jest nawozem o wysokim stężeniu manganu z dodatkiem wysokiej jakości adiuwantów, które poprawiają właściwości cieczy roboczej. Nadaje się do zapobiegawczego stosowania, ale także do bezpiecznego i szybkiego uzupełniania niedoborów w momencie objawienia się deficytu.
VitaFer® EXTRA Mn polecany jest dla upraw o wysokim zapotrzebowaniu na mangan (buraki cukrowe, ziemniaki, warzywa gruntowe, drzewa owocowe, itd.). Szczególnie zaleca się stosowanie VitaFer® EXTRA Mn w przypadku gleb dobrze napowietrzonych, regularnie wapnowanych i narażonych na stresy fizjologiczne (susza, mróz, itd.), na których dostępność manganu jest ograniczona.
Działanie nawozu
- Wysoka koncentracja manganu wpływa na szybsze wyrównanie deficytu w momencie jego objawienia oraz podnosi odporność roślin na warunki stresowe oraz patogeny,
- Nawóz skutecznie chroni przed wieloma chorobami, które spowodowane są deficytami manganu, siarki, potasu oraz azotu,
- Zapewnia roślinom optymalne zaopatrzenie w niezbędne do prawidłowego rozwoju składniki, co wpływa na wzrost wartości handlowej plonów (większe plony, lepszy smak, ładniejszy kolor, większa jędrność), dodatkowo poprawia ich właściwości przechowalnicze,
- Zastosowany w momencie zauważenia choroby wpływa na minimalizację strat w plonach oraz wspomaga proces regeneracji roślin,
- Stymuluje rozwój systemu korzeniowego i zwiększa absorpcję składników odżywczych z gleby.
Dawki i terminy stosowania
Uprawa |
Liczba zabiegów |
Dawka (l/ha) |
Terminy zabiegów |
---|---|---|---|
Buraki cukrowe |
2 |
0,5-1 |
Od fazy 4-6 liści do zwarcia międzyrzędzi (BBCH 16-39), w odstępach 12-14 dni |
Drzewa owocowe |
3-4 |
0,5 |
1-2 zabiegi zapobiegawczo lub po wystąpieniu objawów niedoboru manganu; w jabłoni i gruszy - 2 zabiegi: na kilka tygodni przed zbiorami w celu poprawy trwałości zasadniczej i barwy owoców (BBCH 55-59), w odstępach 12-14 dni |
Jagodowe |
2-3 |
0,5 |
Podczas całej wegetacji: zapobiegawczo lub interwencyjnie |
Kukurydza |
1 |
0,5-1 |
w fazie 6-10 liści (BBCH 16-19) |
Rzepak ozimy |
2 |
0,5-1 |
Pierwszy jesienią - od fazy 6 liści do 2 tygodni przed końcem wegetacji jesiennej (BBCH 16-25), drugi wiosną - od ruszenia wegetacji do początku rozwoju pąków (BBCH 25 -50) |
Warzywa gruntowe |
2 |
0,5 |
pierwszy – podczas całej wegetacji i wzrostu lub w okresach niesprzyjających pobieraniu manganu (jak susza), w odstępie 12 -14 dni |
Zboża jare |
2 |
0,5-1 |
jesienią - od fazy 3-4 liści (BBCH 13-25), do końca fazy kłoszenia |
Zboża ozime |
2 |
0,5-1 |
jesienią - od fazy 3-4 liści do 2 tygodni przed końcem wegetacji wiosną - od początku wzrostu do końca fazy kłoszenia (BBCH 25-59) |
Ziemniaki |
2 |
0,5-1 |
od fazy formowania pędów do osiągnięcia 40% masy końcowej bulw (BBCH 35-73), w odstępach 12-14 dni |
Skład
MAKROELEMENTY |
% wag. |
% obj. |
Azot (N) |
4,00 |
6,56 |
Potas (K2O) |
2,00 |
3,28 |
Siarka (SO3) |
14,00 |
22,96 |
MIKROELEMENTY |
% wag. |
% obj. |
Mangan (Mn) |
17,00 |
27,88 |
Mikroelementy chelatowane EDTA oraz całkowicie rozpuszczalne w wodzie.