Nawóz dla rolnictwa VitaFer Mg

Kategoria: Zawiesinowe

vitafer mg

Mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania magnezu, siarki i azotu

Zawiera: 5,60% N + 21,00% MgO + 14,00% SO3 + adiuwanty + EPIN

Gęstość: 1,40 kg/l

pH: 6,0-7,5 

 

Ulotka

 

Opakowania: 

  • butelka 1L
  • wiadra 5, 10L
  • beczka 200L
  • paletopojemnik 1000L

Istnieje również możliwość zamówienia tego nawozu w 200l beczce oraz 1000l paletopojemniku.

 

beczka

Charakterystyka nawozu

VitaFer® Mg jest nawozem o wysokim stężeniu magnezu z dodatkiem siarki i azotu. Nadaje się do zapobiegawczego stosowania, ale także do bezpiecznego i szybkiego uzupełniania niedoborów w momencie objawienia się deficytu. Dodatkowo wzbogacony jest o wysokiej jakości adiuwanty, które poprawiają właściwości cieczy roboczej.

VitaFer® Mg polecany jest dla upraw rolniczych, sadowniczych i warzywniczych. Na deficyt miedzi narażone są w szczególności buraki cukrowe, zboża i rzepak oraz inne uprawy intensywne, ukierunkowane na uzyskanie wysokiego plonu.

VitaFer® Mg dostarcza roślinom optymalną ilość magnezu, który jest dla nich bardzo istotny i pobierany w ciągu całego okresu rozwoju. W efekcie, zabiegi podnoszą odporność roślin na warunki stresowe oraz patogeny, zapewniają ich prawidłowy rozwój i polepszają zdolności przechowalnicze, co przekłada się na zdrowsze plony o wyższej wartości handlowej.

Działanie nawozu

  • Przeciwdziała niedoborom magnezu, który jest istotnym elementem niezbędnym do prawidłowego rozwoju roślin, oraz uzupełnia go w momencie objawienia się deficytu,
  • Dodatek azotu i siarki uodparnia uprawy na patogeny, które mogą spowodować utratę plonów,
  • Poprawia odporność roślin na warunki stresowe (m.in. susze, nawałnice, przymrozki),
  • Pomaga uzyskać większe plonowanie o wyższej jakości,
  • Zwiększa przeżywalność roślin po zimowaniu,
  • Podnosi tolerancję roślin na stresy fizjologiczne,
  • Poprawia gospodarkę wodną w roślinach, co wpływa na poprawę ich systemu odpornościowego i stymuluje rozwój systemu korzeniowego, co wpływa na wzrost absorpcji składników odżywczych z gleby.

Dawki i terminy stosowania

Uprawa

Liczba zabiegów

Dawka (l/ha)

Terminy zabiegów

Buraki cukrowe

2

3

od fazy 4 – 6 liści do 100% zwarcia międzyrzędzi (BBCH 16-39)

Drzewa owocowe

3-5

3

kilka zabiegów w sezonie wegetacyjnym

Kukurydza

3-5

2

kilka zabiegów w sezonie wegetacyjnym

Rzepak

2

2-3

od początku wydłużania pędu głównego zaraz po spoczynku zimowym, do początku rozwoju pąków kwiatowych (BBCH 30-52)

Warzywa kapustne

2

2-3

pierwszy – w fazie intensywnego wzrostu
wegetatywnego (BBCH 13-69), drugi – w fazie wiązania główki (BBCH 71-81)

Warzywa korzeniowe i bulwiaste 2  2 pierwszy – w fazie intensywnego wzrostu
wegetatywnego, drugi – w fazie wzrostu
korzenia spichrzowego

Zboża

2-3

2

po spoczynku zimowym do początku kłoszenia (BBCH 31-50)

Ziemniaki

2

3

pierwszy – przed zwarciem międzyrzędzi, drugi – po 10 – 14 dniach (BBCH 31-39)

 

Skład

MAKROELEMENTY

% wag.

% obj.

Azot (N)

4,00

5,60

Magnez (MgO)

15,00

21,00

Siarka (SO3)

10,00

14,00

VitaFer sp. z o.o. sp. k.

Aleja Krakowska 19, 05-555 Tarczyn

+48 730 788 188 | Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Polityka prywatności    OWS