Mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania magnezu, siarki i azotu
Zawiera: 5,60% N + 21,00% MgO + 14,00% SO3 + adiuwanty + EPIN
Gęstość: 1,40 kg/l
pH: 6,0-7,5
Opakowania:
- butelka 1L
- wiadra 5, 10L
- beczka 200L
- paletopojemnik 1000L
Istnieje również możliwość zamówienia tego nawozu w 200l beczce oraz 1000l paletopojemniku.
Charakterystyka nawozu
VitaFer® Mg jest nawozem o wysokim stężeniu magnezu z dodatkiem siarki i azotu. Nadaje się do zapobiegawczego stosowania, ale także do bezpiecznego i szybkiego uzupełniania niedoborów w momencie objawienia się deficytu. Dodatkowo wzbogacony jest o wysokiej jakości adiuwanty, które poprawiają właściwości cieczy roboczej.
VitaFer® Mg polecany jest dla upraw rolniczych, sadowniczych i warzywniczych. Na deficyt miedzi narażone są w szczególności buraki cukrowe, zboża i rzepak oraz inne uprawy intensywne, ukierunkowane na uzyskanie wysokiego plonu.
VitaFer® Mg dostarcza roślinom optymalną ilość magnezu, który jest dla nich bardzo istotny i pobierany w ciągu całego okresu rozwoju. W efekcie, zabiegi podnoszą odporność roślin na warunki stresowe oraz patogeny, zapewniają ich prawidłowy rozwój i polepszają zdolności przechowalnicze, co przekłada się na zdrowsze plony o wyższej wartości handlowej.
Działanie nawozu
- Przeciwdziała niedoborom magnezu, który jest istotnym elementem niezbędnym do prawidłowego rozwoju roślin, oraz uzupełnia go w momencie objawienia się deficytu,
- Dodatek azotu i siarki uodparnia uprawy na patogeny, które mogą spowodować utratę plonów,
- Poprawia odporność roślin na warunki stresowe (m.in. susze, nawałnice, przymrozki),
- Pomaga uzyskać większe plonowanie o wyższej jakości,
- Zwiększa przeżywalność roślin po zimowaniu,
- Podnosi tolerancję roślin na stresy fizjologiczne,
- Poprawia gospodarkę wodną w roślinach, co wpływa na poprawę ich systemu odpornościowego i stymuluje rozwój systemu korzeniowego, co wpływa na wzrost absorpcji składników odżywczych z gleby.
Dawki i terminy stosowania
Uprawa |
Liczba zabiegów |
Dawka (l/ha) |
Terminy zabiegów |
---|---|---|---|
Buraki cukrowe |
2 |
3 |
od fazy 4 – 6 liści do 100% zwarcia międzyrzędzi (BBCH 16-39) |
Drzewa owocowe |
3-5 |
3 |
kilka zabiegów w sezonie wegetacyjnym |
Kukurydza |
3-5 |
2 |
kilka zabiegów w sezonie wegetacyjnym |
Rzepak |
2 |
2-3 |
od początku wydłużania pędu głównego zaraz po spoczynku zimowym, do początku rozwoju pąków kwiatowych (BBCH 30-52) |
Warzywa kapustne |
2 |
2-3 |
pierwszy – w fazie intensywnego wzrostu |
Warzywa korzeniowe i bulwiaste | 2 | 2 | pierwszy – w fazie intensywnego wzrostu wegetatywnego, drugi – w fazie wzrostu korzenia spichrzowego |
Zboża |
2-3 |
2 |
po spoczynku zimowym do początku kłoszenia (BBCH 31-50) |
Ziemniaki |
2 |
3 |
pierwszy – przed zwarciem międzyrzędzi, drugi – po 10 – 14 dniach (BBCH 31-39) |
Skład
MAKROELEMENTY |
% wag. |
% obj. |
Azot (N) |
4,00 |
5,60 |
Magnez (MgO) |
15,00 |
21,00 |
Siarka (SO3) |
10,00 |
14,00 |