Mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania azotu i magnezu
Zawiera: 36,18% N + 4,02% MgO + 0,13% SO3 + mikroelementy + adiuwanty + EPIN
Gęstość: 1,34 kg/l
pH: 5,5 – 6,5
Opakowania:
- butelka 1L
- kanistry 5, 10, 20L
- beczka 200L
- paletopojemnik 1000L
Istnieje również możliwość zamówienia tego nawozu w 200l beczce oraz 1000l paletopojemniku.
Charakterystyka nawozu
VitaFer® N+ jest wysoko skoncentrowanym nawozem do zapobiegawczego i interwencyjnego (widoczne objawy niedoboru) dostarczania azotu oraz magnezu roślinie. Nawóz dodatkowo wzbogacony jest o pełną paletę mikroelementów i wysokiej jakości adiuwanty, które poprawiają właściwości cieczy roboczej.
VitaFer® N+ szczególnie polecany jest dla upraw ozimych (zboża, rzepak), ponieważ przygotowuje je do przejścia w stan spoczynku zimowego oraz podnosi ich odporność na warunki stresowe, takie jak np. mróz. Zalecany jest także dla młodych upraw, które nie maja jeszcze dostatecznie rozwiniętego systemu korzeniowego i narażone są na warunki stresowe. Nawóz podnosi odporność roślin i zapewnia im prawidłowy rozwój, co przekłada się na wzrost wartości handlowej plonów.
Działanie nawozu
- Nawóz jeszcze intensywniej zaopatruje rośliny w azot i inne niezbędne do prawidłowego rozwoju składniki,
- Dodatek magnezu, który jest bardzo ważny do prawidłowego przebiegu procesów życiowych roślin, poprawia wzrost ich masy zielonej,
- Szybko wyrównuje niedobory składników odżywczych,
- Poprawia gospodarkę wodną w roślinach, co podnosi ich tolerancję na suszę i inne stresy fizjologiczne,
- Chroni rośliny przed wieloma chorobami związanymi z niedoborem magnezu i azotu, a zastosowany w momencie objawienia się deficytu, wspiera procesy regeneracyjne roślin,
- Stymuluje rozwój systemu korzeniowego i zwiększa absorpcję składników odżywczych z gleby.
Dawki i terminy stosowania
Uprawa |
Liczba zabiegów |
Dawka (l/ha) |
Terminy zabiegów |
---|---|---|---|
Buraki cukrowe |
3 |
5 |
Faza 3-4 liści (BBCH 13-14) i dwa zabiegi w dwutygodniowym odstępie czasu podczas zakrywania międzyrzędzi (BBCH 31-39) |
Drzewa i krzewy owocowe |
2 |
5 |
Faza rozwoju liści (BBCH 15-19) oraz w okresie intensywnego wzrostu |
Kukurydza |
1-2 |
5 |
Faza 6-8 liści (BBCH 16-18) i dwa tygodnie po pierwszym zabiegu |
Rzepak |
3 |
5 |
Jeden zabieg jesienią: w fazie 4-8 liści (BBCH 14-18), dwa zabiegi wiosną: po wznowieniu wegetacji oraz podczas rozwoju paków kwiatowych (BBCH 50-59) |
Strączkowe |
2 |
5 |
W okresie intensywnego wzrostu (BBCH 13-70) |
Warzywa gruntowe |
2-3 |
5 |
Od fazy drugiego liścia (lub 2 tygodnie po wysadzeniu) do zbiorów, w odstępach 8 – 10 dni |
Zboża |
3-4 |
5 |
Jeden zabieg jesienią: od fazy 3. liścia (BBCH 13); 2–3 zabiegi wiosną: po ruszeniu wegetacji do końca fazy kłoszenia, w odstepach 10-14 dni |
Ziemniaki |
3 |
5 |
2 – 3 tygodnie po początku kiełkowania, w odstępach 10 – 14 dni |
Skład
MAKROELEMENTY |
% wag. |
% obj. |
Azot (N) całkowity, w tym: |
27 |
36,18 |
Azot azotanowy (NO3) |
5 |
6,70 |
Azot amonowy (NH4) |
4 |
5,36 |
Azot amidowy (NH2) |
18 |
24,12 |
Magnez (MgO) |
3,00 |
4,02 |
Siarka (SO3) |
0,10 |
0,13 |
MIKROELEMENTY |
% wag. |
% obj. |
Bor (B) |
0,011 |
0,015 |
Miedź (Cu) |
0,195 |
0,261 |
Żelazo (Fe) |
0,021 |
0,028 |
Mangan (Mn) |
1,000 |
1,340 |
Molibden (Mo) |
0,001 |
0,001 |
Cynk (Zn) |
0,006 |
0,008 |