VitaFer News maj 04/2022

W sadach i jagodnikach obserwujemy pełnię kwitnienia. To czas, w którym należy zwrócić szczególną uwagę na dostarczenie roślinom wapnia. To pierwiastek odpowiedzialny za jakość owoców. Jest odpowiedzialny za jędrność i trwałość owoców – tworzy bowiem kompleksy z pektynami i celulozą stabilizując i wzmacniając ściany komórkowe.  Wysoka zawartość wapnia w owocach sprawia, że lepiej się przechowują i są mniej podatne na wystąpienie chorób przechowalniczych.

VitaFer ® Extra Ca mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania wapnia, azotu i magnezu. Chroni rośliny przed wystąpieniem deficytu wapnia. Brak tego składnika pokarmowego znacząco obniża odporność roślin na stres.  Wpływa na poprawienie jakości handlowej plonu (lepszy smak, ładniejsze wybarwienie owoców, większa jędrność). Poprawia właściwości przechowalnicze. Stymuluje rozwój systemu korzeniowego i zwiększa absorpcję składników pokarmowych z gleby.

Skład: 14% N + 2,80% MgO + 21% CaO + mikroelementy + EPIN + adiuwanty.

UWAGA: nawóz nie może być mieszany z nawozami fosforanowymi.

 

Dawki i terminy stosowania:

Brzoskwinie: 3- 4 zabiegi w dawce 3-6 l/ha w okresie wzrostu zawiązków i owoców

Drzewa pestkowe: 3-4 zabiegi w dawce 3-6 l/ha w okresie wzrostu zawiązków i owoców

Drzewa ziarnkowe: 2-4 zabiegi w dawce 2-5 l/ha w okresie wzrostu zawiązków i owoców

Warzywa polowe: 2-3 zabiegi w dawce 4-5 l/ha podczas całej wegetacji

Pomidory, papryka, ogórki: 2-3 zabiegi w dawce 4-5 l/ha od okresu zawiązywania owoców. Fertygacja pod osłonami 0,2%.

Sałata, cykoria: 2-3 zabiegi w dawce 4-5 l/ha po 14-21 dniach od wysadzenia roślin

Truskawki: 2-3 zabiegi w dawce 3-6 l/ha od zawiązywania owoców. Fertygacja max. 3,1%.

Warzywa kapustne: 2-3 zabiegi w dawce 4-5 l/ha od początku zawiązywania główek.

VitaFer sp. z o.o. sp. k.

Aleja Krakowska 19, 05-555 Tarczyn

+48 730 788 188 | Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Polityka prywatności