Skip to main content
  • Składnik aminokwasów – budulca m.in. wszystkich białek strukturalnych i enzymów,
  • Składnik DNA i RNA,
  • Składnik zewnętrznych błon komórkowych (fosfolipidów). Bierze udział w transporcie na zewnątrz komórki,
  • Składnik wewnętrznych błon otaczających organelle komórkowe (fosfolipidów). Bierze udział w transporcie wewnątrzkomórkowym,
  • Składnik nukleotydów (ATP i ADP) odpowiedzialnych za magazynowanie i przenoszenie energii w komórkach,
  • Składnik nukleotydów transportujących wodór i elektrony (NAD, NADP, FMN) w fotosyntezie i oddychaniu,
  • Bierze udział w metabolizmie kwasów tłuszczowych (wchodzi w skład acetylo-CoA),
  • Składnik chlorofilu i fitochromów,
  • Nadmiar azotu azotanowego gromadzony jest w wakuoli, skład udostępniany jest po obumarciu komórki,
  • Składnik szlaków przenoszenia sygnałów między organami,
  • Składnik fitohormonów (np. cytokinin, auksyn) odpowiedzialnych za podziały i wzrost komórek

Objawy niedoboru:

  • Znacznie zahamowany wzrost części nadziemnych i podziemnych roślin,
  • Skrócone i cienkie pędy, źdźbła lub przyrosty,
  • Sztywny, strzelisty pokrój roślin,
  • Liście lub organy mniejsze, szybciej odrzucane (poczynając od starszych),
  • Słabsze wytwarzanie pędów bocznych lub odrzucanie (redukowanie liczby) wytworzonych zawiązków, pędów lub źdźbeł,
  • Słabsze kwitnienie i zawiązywanie nasion lub ziarna,
  • Liście bladozielone lub żółknące. Przy silnych i długotrwałych niedoborach żółtopomarańczowe, pomarańczowe, czerwone. Pierwsze objawy na najstarszych organach,
  • Rośliny wątłe, cienkie, słabe i chlorotyczne.

Objawy niedoboru:

  • Silnie zahamowany wzrost części nadziemnych i podziemnych (początkowy niedobór, na etapie czerpania składników z nasion, stymuluje korzenie do wzrostu w głąb gleby),
  • Skrócone i cienkie pędy, źdźbła lub przyrosty,
  • Sztywny, strzelisty pokrój roślin,
  • Liście lub organy mniejsze, szybciej odrzucane (poczynając od starszych),
  • Słabsze wytwarzanie pędów bocznych lub odrzucanie (redukowanie liczby) wytworzonych zawiązków, pędów lub źdźbeł,
  • Słabsze kwitnienie i zawiązywanie nasion lub ziarna,
  • Liście matowe, ciemniejsze, niebieskozielone, u niektórych gatunków purpurowe lub fioletowe. Przy silnych niedoborach brunatne plamy i uschnięte brzegi liści. Pierwsze objawy na najstarszych organach.

Potas wpływa na wiele ważnych procesów, a mianowicie:

  • zwiększa krzewienie roślin i pobudza do wytwarzania nowych łodyg,
  • zwiększa odporność roślin na suszę,
  • zapobiega spadkom plonu w pochmurne i chłodne lato,
  • zwiększa zawartość skrobi, białka, cukru, pektyn, tłuszczu w roślinach,
  • poprawia jakość bulw ziemniaka i warzyw korzeniowych, pomidorów, ogórków i sałaty,
  • zwiększa odporność roślin na choroby oraz mrozoodporność,
  • odgrywa ważną rolę w otwieraniu i zamykaniu aparatów szparkowych,
  • jest aktywatorem ponad 50 enzymów,
  • bierze bezpośredni udział w gospodarce azotowej w roślinie,
  • transportuje jony azotowe w ksylenie.

Objawy niedoboru:

  • Zwiędły pokrój rośliny (zaburzenia turgoru komórek),
  • Ciemniejsze, niebieskozielone liście, matowe, pozbawione błyszczącej warstwy wosków,
  • Chloroza między żyłkami liści,
  • Żółknięcie, a następnie brązowienie i zasychanie brzegów lub wierzchołków liści,
  • Brązowe plamy na brzegach liści,
  • Zwijanie ku górze brzegów liści,
  • Skrócenie międzywęźli,
  • Słaby rozwój systemu korzeniowego,
  • Słaby rozwój organów spichrzowych,
  • Słabsze kwitnienie i zawiązywanie nasion lub ziarna,
  • Źdźbła zbóż wątłe, cienki, wiotkie,
  • Krzaczasty pokrój zbóż – pędy główne zamierają, tworzą się nowe, słabsze

Objawy niedoboru:

  • Zahamowany wzrost części nadziemnych i podziemnych roślin,
  • Zahamowanie wzrostu szczytu pędu,
  • Śluzowacenie korzenia,
  • Deformacja liści, młode – skręcone i zagięte, starsze – postrzępione,
  • Brązowe plamy na liściach, czasem brązowienie nerwów,
  • Zasychanie wierzchołków liści,
  • U zbóż pękanie młodych liści w ich połowie.
  • U rzepaku począwszy od młodszych liści zmiana koloru od końcówek na jasnozielony do szarego, blaszka liściowa pomarszczona,
  • U psiankowatych – tzw. sucha zgnilizna pomidorów i papryki,
  • U jabłoni – tzw. gorzka plamistość jabłek.

Objawy niedoboru:

  • Zwiędły pokrój rośliny (zaburzenia gospodarki wodnej rośliny),
  • Paciorkowate chlorozy wzdłuż liści zbóż,
  • Nekrotyczne, smugowate plamy na liściach zbóż, często o purpurowym odcieniu,
  • Zasychanie starszych liści zbóż,
  • Marmurkowate chlorotyczne plamy pomiędzy żyłkami starszych liści roślin dwuliściennych,
  • Z czasem pomiędzy żyłkami powstają nekrotyczne, brązowe plamy,
  • Objawy niedoborów są intensywniejsze w czasie długotrwałej deszczowej pogody w wyniku wypłukania magnezu z gleby (na glebach bardzo lekkich).

Ponadto, siarka:

  • Jest ważna podczas kształtowania pierwotnych składników odżywczych roślin (wpływających na smak i zapach wielu roślin uprawnych, jak np.: oleje gorczycy i czosnku)
  • Jest składnikiem witaminy B1 (ziarna zbóż, rośliny motylkowe).
  • Jest niezbędna do produkcji roślinnych przeciwciał (fitoaleksyny, glutation).

Objawy niedoborów:

  • Zahamowany wzrost części nadziemnych i podziemnych roślin,
  • Skrócone i cienkie pędy, źdźbła lub przyrosty,
  • Liście lub organy mniejsze, szybciej odrzucane (w przeciwieństwie do azotu objawy najpierw pojawiają się na młodszych częściach),
  • Słabsze wytwarzanie pędów bocznych lub odrzucanie (redukowanie liczby) wytworzonych zawiązków, pędów lub źdźbeł,
  • Słabsze kwitnienie i zawiązywanie nasion lub ziarna,
  • Liście bladozielone lub żółknące. Chloroza równomierna na całej powierzchni organów. Czasem czerwienienie żyłek liści,
  • U roślin kapustowatych i rzepaku marmurkowate chlorozy młodych liści i odrzucanie zawiązków łuszczyn. Kwiaty rzepaku jaśniejsze, bladożółte, czasem białe.