VitaFer MICRO

Ulotka
Istnieje również możliwość zamówienia tego nawozu w 200l beczce oraz 1000l paletopojemniku.

Mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania kluczowych mikroskładników z optymalnym dodatkiem azotu

 

Zawiera: 11,60% N + 14,50% K2O + 4,35% MgO + 7,25% SO3 + mikroelementy

Gęstość: 1,45 kg/l

pH: 5,0-7,0 

Opakowania: 

  • butelka 1L
  • wiadra 5,10L
  • beczka 200L
  • paletopojemnik 1000L

 

Charakterystyka nawozu

VitaFer® Micro jest wysoko skoncentrowanym nawozem do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania pełnej palety mikroskładników oraz kluczowych makroskładników roślinie. Dodatkowo wzbogacony jest o wysokiej jakości adiuwanty, które poprawiają właściwości cieczy roboczej.

VitaFer® Micro szczególnie polecany jest dla upraw ozimych (zboża, rzepak), ponieważ przygotowuje je do przejścia w stan spoczynku zimowego oraz podnosi ich odporność na warunki stresowe, takie jak np. mróz. Zapewnia roślinom prawidłowy rozwój, co przekłada się na zdrowe plony o wysokiej wartości handlowej.

Nawóz może być stosowany w momencie objawienia się deficytu.

 

Działanie nawozu

  • Szybko wyrównuje niedobory potasu, magnezu, azotu, siarki oraz kluczowych mikroelementów, a także zapobiega wystąpieniu deficytów tych składników,
  • Zapewnia stabilny rozwój roślin, dzięki zbilansowanemu składowi mikro- i kluczowych makroelementów,
  • Gwarantuje zrównoważone i kompleksowe odżywienie roślin,
  • Poprawia gospodarkę wodną w roślinach, co podnosi ich tolerancję na niekorzystne warunki atmosferyczne,
  • Stymuluje rozwój systemu korzeniowego i zwiększa absorpcję składników odżywczych z gleby.

 

Dawki i terminy stosowania

Uprawa

Liczba zabiegów

Dawka (l/ha)

Terminy zabiegów

Buraki cukrowe

2

0,5 - 1

Faza 4-8 liści (BBCH 14-18) i gdy liście zakrywają 50% powierzchni gleby (BBCH 35)

Drzewa owocowe

2-3

0,5 – 1

Początek rozwoju owoców (BBCH 71), dwa tygodnie po pierwszym zabiegu i po zbiorach

Kukurydza

2

0,5 – 1

Faza 4-8 liści (BBCH 14-18) i 2 tyg. po pierwszym zabiegu

Rzepak

3

0,5 – 1

Jeden zabieg jesienią w fazie 4-8 liści (BBCH 14-18), dwa zabiegi wiosną: po wznowieniu wegetacji oraz podczas rozwoju pąków kwiatowych (BBCH 50-59)

Warzywa gruntowe

2-3

0,5 – 1

W okresie intensywnego wzrostu, pierwszy w fazie 3-4 liści (BBCH 13-14) lub 10-14 dni po wysadzeniu, kolejne zabiegi co 7-10 dni

Zboża

3

0,5 – 1

Jeden zabieg jesienią: w fazie 4-8 liści (BBCH 14-18), 2 zabiegi wiosną: po wznowieniu wegetacji oraz do końca fazy kłoszenia (BBCH 51-59)

Ziemniaki

2

0,5 – 1

W okresie zawiązywania bulw (BBCH 40-49)
oraz po kwitnieniu (BBCH 69)

 

Skład

MAKROELEMENTY

% wag.

% obj.

Azot (N) całkowity, w tym

8,00

11,60

Azot amonowy (NH4)

4,00

5,80

Azot amidowy (NH2)

4,00

5,80

Potas (K2O)

10,00

14,50

Magnez (MgO)

3,00

4,35

Siarka (SO3)

5,00

7,25

MIKROELEMENTY

% wag.

% obj.

Bor (B)

0,350

0,508

Miedź (Cu)

0,550

0,798

Żelazo (Fe)

1,000

1,450

Mangan (Mn)

1,500

2,175

Molibden (Mo)

0,010

0,015

Cynk (Zn)

1,000

1,450