VitaFer N+

Ulotka
Istnieje również możliwość zamówienia tego nawozu w 200l beczce oraz 1000l paletopojemniku.

Mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania azotu i magnezu​

 

Zawiera: 36,18% N + 4,02% MgO + 0,13% SO3 + mikroelementy

Gęstość: 1,34 kg/l 

pH: 5,5 – 6,5

Opakowania: 

  • butelka 1L
  • kanistry 5,10,20L
  • beczka 200L
  • paletopojemnik 1000L

 

Charakterystyka nawozu

VitaFer® N+ jest wysoko skoncentrowanym nawozem do zapobiegawczego i interwencyjnego (widoczne objawy niedoboru) dostarczania azotu oraz magnezu roślinie. Nawóz dodatkowo wzbogacony jest o pełną paletę mikroelementów i wysokiej jakości adiuwanty, które poprawiają właściwości cieczy roboczej.

VitaFer® N+ szczególnie polecany jest dla upraw ozimych (zboża, rzepak), ponieważ przygotowuje je do przejścia w stan spoczynku zimowego oraz podnosi ich odporność na warunki stresowe, takie jak np. mróz. Zalecany jest także dla młodych upraw, które nie maja jeszcze dostatecznie rozwiniętego systemu korzeniowego i narażone są na warunki stresowe. Nawóz podnosi odporność roślin i zapewnia im prawidłowy rozwój, co przekłada się na wzrost wartości handlowej plonów.

 

Działanie nawozu

  • Nawóz jeszcze intensywniej zaopatruje rośliny w azot i inne niezbędne do prawidłowego rozwoju składniki,
  • Dodatek magnezu, który jest bardzo ważny do prawidłowego przebiegu procesów życiowych roślin, poprawia wzrost ich masy zielonej,
  • Szybko wyrównuje niedobory składników odżywczych,
  • Poprawia gospodarkę wodną w roślinach, co podnosi ich tolerancję na suszę i inne stresy fizjologiczne,
  • Chroni rośliny przed wieloma chorobami związanymi z niedoborem magnezu i azotu, a zastosowany w momencie objawienia się deficytu, wspiera procesy regeneracyjne roślin,
  • Stymuluje rozwój systemu korzeniowego i zwiększa absorpcję składników odżywczych z gleby.

 

Dawki i terminy stosowania

Uprawa

Liczba zabiegów

Dawka (l/ha)

Terminy zabiegów

Buraki cukrowe

3

5

Faza 3-4 liści (BBCH 13-14) i dwa zabiegi w dwutygodniowym odstępie czasu podczas zakrywania międzyrzędzi (BBCH 31-39)

Drzewa i krzewy owocowe

2

5

Faza rozwoju liści (BBCH 15-19) oraz w okresie intensywnego wzrostu

Kukurydza

1-2

5

Faza 6-8 liści (BBCH 16-18) i dwa tygodnie po pierwszym zabiegu

Rzepak

3

5

Jeden zabieg jesienią: w fazie 4-8 liści (BBCH 14-18),

dwa zabiegi wiosną: po wznowieniu wegetacji oraz podczas rozwoju paków kwiatowych (BBCH 50-59)

Strączkowe

2

5

W okresie intensywnego wzrostu (BBCH 13-70)

Warzywa gruntowe

2-3

5

Od fazy drugiego liścia (lub 2 tygodnie po wysadzeniu) do zbiorów, w odstępach 8 – 10 dni

Zboża

3-4

5

Jeden zabieg jesienią: od fazy 3. liścia (BBCH 13);

2–3 zabiegi wiosną: po ruszeniu wegetacji do końca fazy kłoszenia, w odstepach 10-14 dni

Ziemniaki

3

5

2 – 3 tygodnie po początku kiełkowania, w odstępach 10 – 14 dni

 

Skład

MAKROELEMENTY

% wag.

% obj.

Azot (N) całkowity, w tym:

27

36,18

Azot azotanowy (NO3)

5

6,70

Azot amonowy (NH4)

4

5,36

Azot amidowy (NH2)

18

24,12

Magnez (MgO)

3,00

4,02

Siarka (SO3)

0,10

0,13

MIKROELEMENTY

% wag.

% obj.

Bor (B)

0,011

0,015

Miedź (Cu)

0,195

0,261

Żelazo (Fe)

0,021

0,028

Mangan (Mn)

1,000

1,340

Molibden (Mo)

0,001

0,001

Cynk (Zn)

0,006

0,008