VitaFer K

Ulotka
Istnieje również możliwość zamówienia tego nawozu w 200l beczce oraz 1000l paletopojemniku.

Mineralny nawóz do interwencyjnego i zapobiegawczego dostarczania potasu, azotu i fosforu​

 

Zawiera: 6,25% N + 10,00% P2O5 + 15,00% K2O + mikroelementy

Gęstość: 1,25 kg/l

pH: 5,5 – 7,5

Opakowania: 

  • butelka 1L
  • kanistry 5,10,20L
  • beczka 200L
  • paletopojemnik 1000L

 

Charakterystyka nawozu

VitaFer® K to nawóz z zawartością kluczowych dla roślin składników pokarmowych: potasu, fosforu i azotu oraz mikroelementów. Nadaje się do zapobiegawczego stosowania, ale także interwencyjnie, w momencie objawienia się deficytu. Dodatkowo wzbogacony jest o wysokiej jakości adiuwanty, które poprawiają właściwości cieczy roboczej.

VitaFer® K przeznaczony jest do stosowania w uprawach rolniczych, warzywniczych i sadowniczych. Zapewnia roślinom prawidłowy rozwój, stymuluje wzrost ich odporności na warunki stresowe i chroni przed ich negatywnymi skutkami.

 

Działanie nawozu

  • Zaopatruje rośliny w potas w okresie, kiedy naturalne pobieranie go przez system korzeniowy jest zakłócone np. przez niekorzystne warunki atmosferyczne,
  • Podnosi tolerancję roślin na stresy fizjologiczne, choroby i szkodniki,
  • Szybko wyrównuje niedobory składników odżywczych,
  • Zapewnia stabilny rozwój roślin, dzięki zbilansowanemu składowi makro i kluczowych mikroelementów,
  • Gwarantuje zrównoważone i kompleksowe odżywienie roślin,
  • Poprawia gospodarkę wodną roślin, co podnosi ich tolerancję na susze,
  • Stymuluje rozwój systemu korzeniowego i zwiększa absorpcję składników odżywczych z gleby.

 

Dawki i terminy stosowania

Uprawa

Liczba zabiegów

Dawka (l/ha)

Terminy zabiegów

Buraki cukrowe

2

5

od fazy 4 – 6 liści do 100% zwarcia międzyrzędzi (BBCH 16-39), w odstępach 12-14 dni

Drzewa i krzewy owocowe

2-3

5

od fazy zielonego pąka do końca wzrostu zawiązków i owoców (BBCH 59-81)

Kukurydza

2

5

od fazy 4 liści (BBCH 15-18)

Rośliny ozdobne*

2-3

0,2-0,5%

dolistnie i do podłoża, w odstępach 12-13 dni

Rzepak

4

4-5

jeden jesienią - od fazy 6 liści do 2 tygodni przed końcem wegetacji jesiennej (BBCH 16-25),

trzy wiosną - od ruszenia wegetacji do początku rozwoju pąków (BBCH 25 -50)

Truskawki

3

5

od formowania białych paków (BBCH 57-67)

Warzywa

3

5

 

0,2 – 0,5 %

w gruncie: od 2 tygodnia po

wschodach/wysadzeniu co 12-14 dni;

pod osłonami: dolistnie lub doglebowo,

2-3 tygodnie po wysadzeniu co 10-12 dni

Zboża ozime

2

5

od fazy strzelania w źdźbło do grubienia pochwy liściowej liścia flagowego (BBCH 31-51)

Ziemniaki

4

5

od fazy formowania pędów do osiągnięcia 40% masy końcowej bulw (BBCH 35-73), w odstępach 12-14 dni

 

Skład

MAKROELEMENTY

% wag.

% obj.

Azot (N), w tym

5,00

6,25

Azot azotanowy (NO3)

1,00

1,25

Azot amidowy (NH2)

4,00

5,00

Fosfor (P2O5)

8,00

10,00

Potas (K2O)

12,00

15,00

MIKROELEMENTY

% wag.

% obj.

Bor (B)

0,011

0,014

Miedź (Cu)

0,008

0,010

Żelazo (Fe) 0,015 0,019

Mangan (Mn)

0,012

0,016

Molibden (Mo)

0,001

0,001

Cynk (Zn)

0,006

0,008